Cookbooks Food Recipes

Alternatieven voor junkfood

Handboek voor de Studentenkok

Je hoeft geen student te zijn om blij te worden van het kookboek Handboek voor de Studentenkok, oftewel HBVDSK. Zowel de beginner, zoals de student die net op zichzelf woont en nu moet leren koken, als degene die ‘gewoon’ beter in de keuken wil worden, biedt het HBVDSK een smakelijk aanbod van recepten. En niet de standaard studentenhappen. Wel veel basisrecepten waarmee je leert koken en zelfs een vast repertoire kunt opbouwen.
#HBVDSKmg
Het HBVDSK laat zien hoe je bewust boodschappen doet en stimuleert de lezer tot verder kijken dan de supermarkt om de hoek. En geheel van deze tijd gaan de gerechten vergezeld van QR codes met tips en filmpjes, die je op je mobiel of tablet kunt scannen en bekijken.

Aan bod komen onder meer ontbijt (eieren, pannenkoeken, wentelteefjes maar ook granola), lekkere en gezonde sandwiches, burgers, soepen, sauzen en toetjes.

De studentikoze invalshoek die de titel belooft, openbaart zich in zwart/wit portretten van diverse studenten (m/v) in hun keukens en – hoe kan het ook anders? – vooral in het hoofdstuk dat voor deze doelgroep niet mag ontbreken, Happy Hangover, waarin anti-katertips de hoofdrol spelen. (Fontaine Uitgevers; ca. 19,95 euro; auteurs: Marjolein Kelderman & Debby Koudenburg)

Het HBVDSK biedt hèt alternatief voor aangekoekte pasta, magnetronmaaltijden en junkfood!

Recept Gado Gado (Voor 4 pers.)
Gado gado is een groentegerecht uit de Indonesische keuken. Lekker bij rending of als vegetarisch hoofdgerecht met wat gebakken tempeh of tofu. Vervang de kroepoek dan door emping, een soort vegetarische kroepoek gemaakt van melindjoenoten. Serveer met pandanrijst. Gado-gadomg

Ingrediënten: * zout, * ½ spitskool (± 200 g), * 200 g sperziebonen, *200 g taugé, * pindasaus (bijgaand recept), * 1 komkommer, * 4 eieren, * kroepoek of emping, * gebakken uitjes

Bereiding: * Breng een grote pan licht gezouten water aan de kook. * Snijd de spitskool in de lengte in vieren, verwijder de kern en snijd in dunne reepjes. * Snijd de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze schuin in stukjes. * Kook de sperziebonen 6-7 minuten en doe na 3 minuten de spitskool bij de sperziebonen in de pan. * Kook de taugé 10 seconden mee, giet de groenten af en spoel af met koud water. * Kook de eieren hard in 7 minuten en snijd ze in partjes. * Hussel de groenten door elkaar en leg ze op een schaal (je kunt dit van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren, maar serveer de groenten wel op kamertemperatuur), * Schenk de warme pindasaus erover en garneer met plakjes komkommer en partjes ei. Bestrooi de gado gado met wat verkruimelde kroepoek en gebakken uitjes.
Recept Pindasaus (Voor 4 pers)
De lijst met ingrediënten lijkt lang maar deze saus is in no time klaar. En als je vaker Aziatisch kookt (uit bijvoorbeeld het Toko Love hoofdstuk) heb je de meeste van deze specerijen waarschijnlijk gewoon in je keukenkastje staan. Een makkelijke Indonesische pindasaus smaakt goed bij gado gado en een sateetje.

Ingrediënten: * kleine ui, * 2 tenen knoflook, * 1 eetl. Olie, * mespuntje trassi (trassi is een blokje samengeperste pasta van gefermenteerde garnalen. Het stinkt behoorlijk, maar daar proef je verder niks van. Het wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in veel Indonesische gerechten en geeft een authentieke smaak), * 4 eetl. ketjap manis, * 1 eetl. Azijn, * 1½ eetl. bruine basterdsuiker, * 1 theel. sereh (citroengras), * 1 theel. Laospoeder, * 1 theel. ketoembar (koriander), * 1 theel. djinten (komijn), * 1½ theel. sambal oelek, * halve pot pindakaas (175 g)

Bereiding: * Snipper de ui en de hak de knoflook fijn. * Verhit de olie in een steelpan en fruit de ui en knoflook samen met de trassi tot de ui een beetje glazig is. * Voeg de overige ingrediënten toe en roer even kort. * Doe de pindakaas erbij en al roerend heet water (± 250-300 ml) tot je saus de gewenste dikte heeft.

* Trassi is een blokje samengeperste pasta van gefermenteerde garnalen. Het stinkt behoorlijk, maar daar proef je verder niks van. Het wordt in kleine hoeveelheden gebruikt in veel Indonesische gerechten en geeft een authentieke smaak.

TIP: Als je je saus iets pittiger wilt, kun je er een fijngehakt gedroogd pepertje aan toe voegen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress