Bites & Booze Cocktails & more Food

Foodtrends 2016 volgens Mathijs Vrieze

01_aug._Mathijs-Vrieze_006-marcelinekeVoedsel neemt een belangrijke plaats in binnen onze samenleving. Eten is meer dan een noodzaak. Foodtrucks, culinaire festivals en Foodhallen zijn hotter dan ooit. We kijken massaal naar Heel Holland Bakt. Even lekker de zorgen van de dag vergeten met deze feelgoodprogramma’s en genieten op de foodfestivals. Mathijs Vrieze deelt met ons zijn blik op de foodtrends 2016.

 

De belangstelling voor eten wordt steeds groter. We besteden steeds meer aandacht aan eten, maar tegelijkertijd hebben we steeds minder tijd om aan eten te kunnen besteden. Toch delen we volop onze happy-food momenten op social media. Kwaliteit van eten en qualitytime worden steeds belangrijker.

Zeg ‘nee’ tegen verspilling
De afgelopen jaren is de hype rondom bewustwording van verspilling van eten een trend geworden. We proberen zo min mogelijk eten te verspillen, door gepast te koken of de overgebleven ingrediënten op een andere dag te hergebruiken. De maaltijdboxen spelen hier handig op in, want je zit nooit meer met restjes. Ook ‘kliekjesdag’ is niet meer iets uit grootmoederstrijd. Steeds meer producten worden ook in kleinverpakkingen aangeboden. Die zijn in verhouding iets duurder, maar weggooien behoort hiermee dan tot het verleden. De koelkast op 4 tot 6 graden zetten, zorgt er ook voor dat producten minder snel bederven.

MathijsVrieze2012-2-marcelineke

Groen is de mode
Niet alleen op het gebied van de ingrediënten zelf is groen in de mode. Duurzaam verbouwen van gewassen of een beter leven voor de dieren. Ook op het gebied van de bereiding gaan we steeds groener denken. We gaan ook steeds meer koken op open vuur. De BBQ gaat dus niet alleen in de zomer aan, maar ook in de winter zal het vuur van de buitenkeuken steeds vaker aangestookt worden.

 

Natuur(lijk) eten
Zelf je eten verbouwen in de tuin of op het balkon is al de gewoonste zaak van de wereld. Het ervaren hoe iets groeit, vinden we leuk en interessant, kinderen vinden dit spectaculair. Ook willen we andere dingen dan die in de supermarkt te koop zijn. We gaan meer de natuur in. Tijdens het wildplukken gaan we niet alleen op zoek naar bessen en vruchten, maar ook bloemetjes, bladeren en gras. De verse superfoods!

 

De (hele) wereld dicht bij huis
Regionale en streekproducten zijn geliefd bij Nederlanders. Nederlanders zijn echter ook reislustig en ontdekken overal op de wereld nieuwe en lekkere ingrediënten die we dan graag ook thuis willen eten. We bezoeken daarom vaker een Aziatische supermarkt of webshops die daar handig op inspelen. We gaan ook een groei zien van buitenlandse producten die gewoon in Nederland worden verbouwd. Boeren ontwikkelen zich in razend tempo en bewegen mee met de trends zodat er ook bijzondere rassen die je hier niet zou verwachten in Nederland verbouwd worden. Deze duurzame gedachte is heel erg 2016.

 MathijsVrieze2012-5-marcelineke

Minder suiker
Jaren geleden werd vet als boosdoener van overgewicht aangewezen. Inmiddels weten we dat er ook veel gezonde vetten zijn en dat het verstandiger is om minder toegevoegd suiker te eten. Dit zien we in het dagelijks leven meer en meer terug. Producten, met name frisdranken, met een (kunstmatige) zoete smaak laten we liever staan. We wennen langzamerhand aan een minder zoete smaak en gaan voor puur. Ook tijdens het ontbijt zien we dat terug. De gezoete yoghurt verliest aan populariteit en de meer pure varianten vinden gretig aftrek. Over ontbijt gesproken (de belangrijkste maaltijd van de dag!): ook daar zien we minder suiker op de ontbijttafel staan. 24-uur ontbijt concepten zijn helemaal hip, zodat je ook ‘s middags nog en lekker ontbijtgerecht kunt bestellen, waarom eigenlijk ook niet?! Eet waar jij persoonlijk op dat moment trek in hebt.

 

Eten als individu
We zien steeds vaker dat mensen niet meer precies van de kaart bestellen. Ze willen graag een eigen variant van hun biefstuk of salade. Een ingrediënt meer of minder. In de keuken moeten de koks steeds flexibeler zijn. Veel bezorgrestaurants kennen dit fenomeen al langer. Je kiest zelf of je noodles of rijst wil, je mag je toppings en bijvoorbeeld 5 soorten groenten kiezen. We zijn inmiddels zo gewend geraakt aan dat zelf kiezen en bepalen (kijk maar naar de opkomst van tv, films, muziek en artikelen on demand) dat we dit ook terugzien als het om eten gaat.

 

De boon is niet gewoon
Onze buitensporige vleesconsumptie is steeds vaker in het nieuws. De Gezondheidsraad kwam onlangs met de nieuwe richtlijnen voor goede voeding, waarin het advies om het consumeren van rood vlees en met name bewerkt vlees te beperken is opgenomen. We worden niet massaal vegetariër maar zijn er bewust van dat minder vlees eten beter is. Flexitariër gaat van trend naar de nieuwe standaard. Plantaardige alternatieven zullen dus populairder worden. Een hip alternatief zijn bonen. Alle soorten peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten en bonen) zijn een eiwitrijk en voedselrijk alternatief. De toepassing van bonen hoeft helemaal niet ouderwets, saai en gewoontjes te zijn. Bijzondere recepten met bonen als basisingrediënt verspreiden zich in razend tempo over het web en worden gebruikt in smoothies, spreads, brownies en pasteitjes.

 

Snoepen, maar dan anders
Als volwassene wil je af en toe ook nog wel eens ouderwets snoepen. Er is een nieuwe trend die snoep in een culinair jasje steekt. Zoals kleine suikersnoepjes gemaakt van rozen, marshmallows van blauwe bessen, kokosnoot ijs, discodip chocoladebonbons en vanille popcorn. Alles culinair in kleine porties.

 

De kracht van eenvoud
Koken wordt steeds eenvoudiger. Waar voeger meer ingrediënten het motto was, is het nu: less is more! Met slechts enkele ingrediënten een fantastisch gerecht maken vol smaak, dat is de trend. De pure smaken gaan voor zichzelf spreken en daarom is de kwaliteit van de ingrediënten ook steeds belangrijker. Samen koken met kinderen en ze meer betrekken bij het eten zorgt ervoor dat de kids meer van smaken genieten.

 

Hot – Not

Stomen – Bakken

Foodtrucks – Fastfood restaurants

Maaltijdboxen – Kant-en-klare maaltijden

Peulvruchten – Veel vlees

Kwark – Vruchtensap

BBQ’en – Magnetron

Wildplukken – Gemanipuleerde voeding

Minder suiker – Kunstmatige zoetstoffen

Wentelteefjes – Eten weggooien

Havermout – Quinoa

Less = more – Recepten met veel ingrediënten

24-uurs ontbijt – Ontbijtgerechten alleen in de ochtend eten

Groene en zwarte thee – Bubble Tea

Groente – E-nummers

Noten – Chips

Meal prepping – Snacks

Zeewier – Gojibessen

Kruiden – Witte/Geraffineerde Producten

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress