Cocktails & more Cookbooks Food

Lichte en gezonde gerechten

9789023014515-Fearnley-Whittingstal-Licht!mgHoewel de titel de schijn wekt dat het hier om een dieetboek handelt, is dit zeker niet het geval, benadrukt auteur Hugh Fearnley-Whittingstall al in het voorwoord van zijn kookboek Licht. De presentator van het Britse programma River Cottage streeft er vooral naar om lichte en gezonde gerechten te bereiden. “Als je calorieën wil tellen of op zoek bent naar een manier om af te vallen, dan is dit geen dieetboek. Maar als je het hebt over een ‘eetwijze’, dan kan dit boek inderdaad voor eens en voor altijd je dieet positief veranderen.”

 Fearnley-Whittingstall verschaft ons in dit vierde River Cottage-kookboek 170 recepten waaraan geen boter of tarwebloem te pas komt. “Als je geen boter gebruikt, ontdek je andere natuurlijke vetten. Naast de oude bekende olijfolie is er ook koolzaadolie (en die heeft meestal mijn voorkeur).” In plaats van tarwebloem gebruikt hij rogge, boekweit- en rijstmeel, evenals gemalen noten, zaden en peulvruchten. Het boek is overigens niet geheel glutenvrij.

Licht (ca. € 24,95) staat voor goedkope, simpele gerechten voor als je weinig tijd of inspiratie hebt en iedereen toch iets lekkers en gezonds wil voorzetten. Bijgaand een heerlijk recept voor Waldorfsoep, perfect voor een zonnige lentedag. Info: www.becht-boeken.nl
Waldorfsoep
Waldorfsoep

Ingrediënten (3-4 pers): * 200 g zachte stengels bleekselderij, uit het hart; * 2 kleine handappels (ongeveer 200 g); * 50 g walnoten; * 2 el extra vergine koolzaadolie, plus extra voor eroverheen; * halve teen knoflook, geraspt of geperst; * kneepje citroensap; * zeezout en versgemalen zwarte peper.

Eroverheen: * handjevol druiven (optioneel); * blaadjes bleekselderij (optioneel.

 Bereiden: *Snijd de bleekselderij in vrij kleine stukjes en doe ze in de blender. * Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in stukjes en doe bij de bleekselderij. * Voeg de walnoten, olie, knoflook, een flinke kneep citroensap, 200 ml koud water, een flinke snuf zout en wat gemalen peper toe. * Zet de blender aan tot je een romige, bleke soep hebt (Je moet de blender waarschijnlijk vrij lang laten draaien om een fijne puree te krijgen, maar houd vol, het komt goed). * Proef de soep en voeg extra zout, peper of citroensap toe, als dat nodig is. Is de soep heel dik, voeg dan wat extra water toe. * Zet in de koelkast voor je de soep opdient. *Maak de soep af met wat fijngesneden blaadjes bleekselderij, een paar gehalveerde druiven (ontpit) en een flinke scheut goudkleurige koolzaadolie.

Geniet ervan!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress