Cocktails & more Food Recipes

Arabische smaakmakers

Groepsfotomg 300x202 - Arabische smaakmakersArabisch-Mediterraan culinair duo Nadia Zerouali en Merijn Tol lanceren samen met delicatessengroothandel Vanilla Venture hun eigen kruiden-, smaakmaker- en ingrediëntenmerk. Onder de naam SOUQ geven ze kleine lokale leveranciers uit Libanon en Palestina de kans om hun eersteklas ingrediënten op de markt te brengen. En dat is een enorm verschil met wat je nu gewend bent. Hou je vast voor het volgende niveau Arabia in je keuken.
Yallah habibi.
Granaatappelmelasse 2mg 81x300 - Arabische smaakmakersOranjebloesemwater 2mg 81x300 - Arabische smaakmakers

Nadia en Merijn
Voor hun plezier, voor hun werk en al lang voordat Yotam hip was, reisden Nadia Zerouali en Merijn Tol al door Zuid-Europa, de Maghreb en het Midden-Oosten. Het werd een twintig jaar lange culinaire ontdekkingsreis van geuren, recepten, ingrediënten en smaken. Ze vulden bestselling boeken, columns en tv-programma’s met hun reizen, recepten en verhalen. Terug in Nederland was het altijd behelpen; meestal importeerden ze
de belangrijkste ingrediënten zelf. Eersteklas granaatappelmelasse, écht goed oranjebloesemwater en andere Arabische smaakmakers waren in Nederland namelijk niet te koop. Tot nu dan.

Freekeh 3mg 175x300 - Arabische smaakmakers

SOUQ
Souq betekent markt in het Arabisch. De naam staat ook symbool voor de zoektocht van Nadia en Merijn naar het allerbeste. Souq lanceert in één keer negen producten (vanaf € 3,95): kruiden, smaakmakers en andere basisingrediënten uit de Libanese en Palestijnse keuken. Za’atar natuurlijk, sumak en tahini. Maar ook minder bekende ingrediënten als mograbieh (parelcouscous) en freekeh (jonge, groene tarwe). Alle ingrediënten komen van kleine lokale leveranciers of kleine coöperaties. Souq is voor deze leveranciers exclusief de enige Nederlandse afnemer. Info: www.vvthuis.nl
Palastina Zaatarmg 300x225 - Arabische smaakmakers

Za’atar (zeg: za-ha-tar)
Za’atar is een mengsel van za’atar (dit is de naam van het mengsel maar ook van de wilde oregano die erin zit), sumak, zout en sesam. Za’atar kan erg verschillen in kwaliteit. En ook heeft iedere regio z’n eigen variant. Za’atar in Palestina is bijvoorbeeld heel groen en in Aleppo, Syrië doen ze er ook specerijen bij. Palestijnse za’atar wordt gemaakt met een beetje olijfolie, en is daarom lekker als dip bij brood, bij labne, gebakken eieren of in een flatbread sandwich met komkommer, tomaat en munt. De za’atar is afkomstig van een vrouwencoöperatief in Silwad, bij Ramallah op de Westelijke Jordaanoever in Palestina.
Libanese Zaatarmg 300x225 - Arabische smaakmakers

Libanese za’atar
Deze Libanese za’atar bevat geroosterde en ongeroosterde sesam, twee soorten wilde za’atar, met witte en paarse bloemetjes, sumak en een beetje fleur de sel. Het is onmisbaar op een manouche, het klassieke Libanese ontbijt van vers flatbread met olijfolie. Lekker bij lamsvlees, kip en geroosterde groente. Deze Libanese za’atar is speciaal samengesteld in Libanon door Nadia & Merijn samen met Gerard & Arthur van Vanilla Venture.

Sumakmg 300x225 - Arabische smaakmakers

Sumak
Sumak is poeder gemaakt van de gemalen bes van de sumakplant. Het heeft een friszure bloemige smaak. Klassiek in een fattoush salade (Libanese boerensalade), lekker bij zuivel, kip, groente, bij alles eigenlijk. Te gebruiken als een mix tussen citroensap en peper.

Rozenwatermg 300x225 - Arabische smaakmakers

Rozenwater
Rozenwater wordt gedestilleerd uit de Damascusroos, die bekend staat als een van de meest geurige rozen. Het water wordt meestal gebruikt in zoete dingen zoals jam, gebak, koekjes en siroop, maar ook kan in hartige bereidingen.

Freekehmg 300x225 - Arabische smaakmakersFreekeh (zeg: frie-keh)
Freekeh is jong geoogste groene tarwe die op het veld in balen wordt geroosterd. Dat zorgt voor een te gekke, lichtgerookte smaak. Freekeh wordt klassiek meestal warm gegeten met lam, amandelen, specerijen en yoghurt. Freekeh eet je dus warm of koud op dezelfde manier als bulghur of andere granen. Zeer geschikt als salade, met groentes, kaas, verse kruiden en specerijen enzovoort.
Granaatappelmelassemg 300x225 - Arabische smaakmakers

Granaatappelmelasse (dibs el rumman)
Granaatappelmelasse is ingekookt granaatappelsap van zure en zoete granaatappels. Het is prachtig diepbruin en smaakt zuur en zoet tegelijk. Geweldig in groente en granen, salades, sauzen, met vlees, kip en over toetjes. Ook heerlijk door wat tahina.

Tahinamg 300x225 - Arabische smaakmakersTahina
Tahina is een sesam-pasta. Het wordt gemaakt door ongeroosterd sesamzaad fijn te malen. Tahina is beroemd geworden door hummus, maar is ook lekker in salades, met geroosterde groente, vlees, gevogelte en vis en zelfs als ijs en in desserts. Ook lekker om een vijg in tahina te dopen.

Moghrabiehmg 300x225 - Arabische smaakmakers
Mograbieh 
(zeg: mo-gra-bie-ja)
Mograbieh wordt ook wel parelcouscous genoemd. Het wordt gemaakt van semolina, en zit een beetje tussen pasta en couscous in. Je kunt het gebruiken als vervanger voor pasta, of klassiek op zijn Libanees met kikkererwten, uien en vlees (en een beetje piment, kaneel en karwij).
Oranjebloesemwater 300x225 - Arabische smaakmakers

Oranjebloesemwater (mazaher)
Oranjebloesemwater is gemaakt van het destillaat van de bittere sinaasappelbloesem. Het heeft een geweldig parfum en wordt voor veel verschillende dingen gebruikt.
In tajines en dressings, maar ook in gebak, koekjes, toetjes en ijs.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress