Blogs Fronza.nl Home Portfolio

Blog Fronza: Macho Maxim en de Vrouwen

Originally published on November 26th 2015

 

maxim - Blog Fronza: Macho Maxim en de VrouwenHmmm… waar jongere doch zelfverzekerde mannen tegenwoordig helemaal niet vies zijn – en ik spreek uit ervaring – van een zelfbewuste, niet-jaloerse, zelfstandige en seksueel rijpe veertig-plus vrouw, wijkt televisiemaker Maxim Hartman, zelf 52 jaar, hiervoor terug. Hij houdt van ‘de puurheid van jonge vrouwen’, want: ‘ik ken genoeg meisjes van 24 die erg slim zijn’, vertelde hij onlangs in Spits. ‘Ik date geen vrouwen boven de 35’.

 

Het meest interessante van dit gegeven vind ikzelf allereerst: wat zegt dit over Maxim ‘Rembo’ Hartman, die zelf niet vooraan stond toen het sexappeal werd uitgedeeld? Ik vermoed iets in de trant van: in het bezit zijn van een heel klein pikkie (lees: ego) of bijvoorbeeld: een gevalletje Fundamenteel Onvolwassen Man, ook wel FAM genoemd. Een van de symptomen van deze aandoening is angst voor sterke, volwassen vrouwen die inderdaad hebben geleefd en van alles hebben meegemaakt en logischerwijs derhalve inhoud hebben. Of klinkt hier te veel de door hem zo verafschuwde bitterheid in door die vrouwen boven de 35 kennelijk massaal in de macht heeft? Althans, volgens Maxim Hartman.

Goddelijk lijf

Really! Want laten we vooral niet vergeten dat Maxim Hartman zelf natuurlijk god’s gift to women is, een echte catch! Dat kale koppie, het semi-intellectuele en toch branieachtige, lees FAM-gedrag. Ik bedoel: je hoeft als vrouw, jong of oud, toch maar naar hem te kijken om in katzwijm te vallen? Nee, zijn verschaalde vijftigplusmannendrankadem moet je negeren. Kijk dan: je valt toch voor deze goddelijke gestalte, die welbespraaktheid en die heerlijk ordinaire mannenhumor? Toch? Not!

Kattengejank

Maxim prikkelt graag, dat is duidelijk. Zowel zijn tv-programma’s als zijn uitspraken over de rijpere vrouw illustreren dit nog maar eens. Een blik op zijn laatste persoonlijke blog van bijna een jaar (!) geleden wijst uit dat meneer in het algemeen sowieso niet zo’n hoge pet op heeft van vrouwen. Letterlijk citaat (inclusief d/t-fout): ‘Muziek is allang niet meer zoals het bedoeld is. Sinds vrouwen zich er tegenaan zijn gaan bemoeien is er hoog gezang bijgekomen en ook melodietjes. Rot ‘s op met dat kattengejank! Het is onnodige decoratie die de pure muziek vervuild. Alles draait om ritme. Ritme is van ons mannen. Het is onze hartslag. Daarom produceer ik nu een speciale Mannen Muziek CD met ritmes. CD-titel: Muziek is BAM! Alle 13 ritmes voor Mannen’. Need I say more?

Langer dan vandaag

Ik denk zelf dat Maxim privé heus diverse 35-plus vriendinnen heeft. Nee, geen geliefden, maar vriendinnen, in de zin van vriendschappen met vrouwen. Die vrouwen vallen waarschijnlijk allang niet meer over hem heen na het doen van dit soort ongenuanceerde uitspraken in Spits of een ander medium, want ze weten wie het zegt. Misschien heeft hij het interview en de strekking ervan zelfs bij hen aangekondigd, zodat zijn dierbare vriendinnen van zekere leeftijd zich niet persoonlijk aangesproken zouden voelen. Hoewel hij dat wellicht niet eens hoeft te doen: zijn vrienden en vriendinnen kennen hem al langer dan vandaag en maken zich al jaren niet meer druk om de controverse die Maxim bij tijd en wijle bewust rondom zijn persoon opwerpt. Integendeel, zijn rare sprongen leveren vast telkens weer goede gespreksstof op een feestje op. ‘Die Maxim, heb je gehoord wat-ie nou weer heeft geflikt…?’ ‘Nee, vertel!’

After party

En heel soms zullen diezelfde goede, rijpere vriendinnen in de loop der jaren, in een beschonken diepgaand gesprek hangend aan een bar in een bruin café, wel eens de verbale strijd met hem Maxim zijn aangegaan. Probeerden ze hem ervan te overtuigen dat hij zichzelf beperkte, dat ze zijn angst inzagen. Zijn angst voor zelfbewuste vrouwen, die hem uitdagen in plaats van kwijlend naar hem opzien. Zoals de door hem begeerde jongedames, van wie hij nooit zeker zal weten of ze bij hem zijn om zijn sprankelende persoonlijkheid of omdat hij ‘beroemd’ is

Maxims Top 9 Onvergetelijke Vrouwen

Mijn nachtkastje ligt altijd boordevol Volkskrant Magazines die ik nog wil lezen. Ze dateren terug tot 2014. Hoe frappant was het, dat ik na ik na het lezen van het artikel in Spits diezelfde avond op een Volkskrant Magazine uit oktober 2014 stuitte, met daarin prominent het artikel: ‘Maxim en de vrouwen’. Hierin vertelt hij over het opgroeien tussen vijf vrouwen: zijn Catalaanse oma, zijn moeder en haar vier zussen. ‘Als enige jongen tussen vijf vrouwen werd ik dagelijks als een soort zonnekind op vijf paar handen gedragen’. Ah, dat verklaart veel, toch?

 

Voorts volgt macho-Maxims Top 9 Onvergetelijke Vrouwen in zijn leven. Lees en huiver!

 

  1. Pippi Langkous: ‘Pippi staat symbool voor het ik-doe-toch-lekker-waar-ik-zelf-zin-in-heb-type’.
  2. Patricia Paay: ‘Inmiddels is La Paay een soort kitschpauw met een AOW-pasje, maar rond haar 25ste was zij serieus een zeer aantrekkelijke vrouw’.
  3. Cisca Dresselhuys: ‘Alles wat naar is aan een vrouw, daar staat zij voor’.
  4. Patty Brard: ‘[…] haar drang om te overleven is moedig. Mannelijk bijna’.
  5. Beyoncé: ‘Dat is het leuke aan mooie vrouwen; ze hoeven geen knappe man’.
  6. Lena Dunham: ‘Ze is niet bepaald knap maar wel ontzettend grappig’.
  7. Maria Sharapova: ’Bloeimooie meisjes hebben een verlammende uitwerking op hardwerkende mannen’.
  8. Cleopatra: ‘Ik weet bitter weinig van haar’.
  9. Nicole Kidman: ‘De tragiek van bijna alle vrouwen is dat ze steeds lelijker worden naarmate ze ouder worden’.

Zelfbewuste jonge vrouwen

Begrijp me niet verkeerd: ik ken talloze zelfbewuste jonge vrouwen, twintigers, en ik respecteer en waardeer enorm dat een steeds jongere generatie al veel eerder dan die van mij bevrijd is van rollenpatronen en onzekerheden. Ik gun het hen dat ze niet pas boven de veertig ontdekken dat ze inderdaad aardige mensen zijn en vooral inzien: als anderen dat niet vinden, dan ligt dat aan die anderen! Als je 22 of 24 bent, is er echter gemiddeld gezien nu eenmaal weinig kans dat je weet wat je weet als je de veertig bent, of in Maxims geval, de vijftig alweer bent gepasseerd. Dat heet immers levenservaring.

Op Wikipedia las ik over Maxim dat zijn grote passie is: het aantonen dat humor overal aanwezig is en dat al het menselijk lijden zinloos is. In 2009 verscheen zijn eerste boek, getiteld Maling.

Knuppel in het hoenderhok

Aangezien ik Maxims geschiedenis noch boek ken, kan ik alleen koffiedikkijken met betrekking tot zijn beweegredenen om in de Spits dit soort boude uitspraken te doen. Uitspraken waarvan hij van te voren weet dat hij mensen, wellicht veelal vrouwen, hiermee tegen de haren in zal strijken. Ik vermoed dat het hem juist hierom te doen is. Niets heerlijker dan die knuppel in het hoenderhok gooien en kijken wat het teweegbrengt. Actie is reactie. En laten we niet vergeten dat roem erotiseert. Misschien levert het zelfs een harem aan welwillende jongedames onder de 35 op. U weet wel, vrouwen bij wie gemiddeld – misschien had Maxim dat even vergeten – snoeihard een biologische klok op de achtergrond meetikt. Of heeft Maxim stiekem een latente kinderwens?

Ik heb bergen levenservaring maar geen psychologische scholing, dus ik bezig hier louter psychologie van de boerengrond. Ik zie in de persoon van Maxim Hartman voer voor psychologiestudenten. Mooi voor het overgrote mannelijk ego van meneer Hartman: het middelpunt zijn van de psychologiescriptie van een 24-jarige bloedmooie studente. Koren op zijn molen, net zoals deze column, naar ik vermoed…

Schermafbeelding 2017 03 21 om 20.55.22 - Blog Fronza: Macho Maxim en de Vrouwen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress