Twee kilometer kaas onder Zwitserse aarde
In het kanton Luzern in Zwitserland bevindt zich een diepe grot waar in alle rust duizenden kazen liggen te rijpen. Het wijdvertakte onderaardse labyrint heeft een totale lengte van twee kilometer en loopt tot diep in de Santenberg. Je kunt er verdwalen tussen de kazen, zo’n 67.000 wielen variërend van 4 tot wel 100 kilo!
De grot ligt op een idyllische plek bij de veengronden van het dorpje Kaltbach. Het isolerende zandsteen zorgt hier voor de perfecte omstandigheden voor natuurlijke kaasrijping. Het hele jaar door is het er 12 à 13°C bij 94{38c455d75a0fc80bc45819dc06eeaf52aa4379329a867b632ca7310b4a5ba9f1} luchtvochtigheid: de ideale atmosfeer. Rust en tijd doen de rest. Gedurende zeven tot twaalf maanden – dit verschilt per soort kaas – ontstaat de karakteristieke korst of ‘patina’, welke varieert van rustiek bruin tot zwartbruin. Met recept voor Terrine van Kaltbach Creamy.