Dance Home Interviews: Who is the person behind the DJ?

Christian Burns

Twee jaar heeft hij erop gebroed in de studio: zijn debuutalbum ‘Simply Modern Answers’. Hij verwoordt zijn emoties in poëtische teksten waarbij hij nu ook zelf muziek heeft geproduceerd. Eerder schreef Christian Burns (39) voor Tiësto en Armin van Buuren. Nu is de tijd rijp om solo aan het werk te gaan.
IMG 6589 - Christian Burns

Helemaal verrukt is de Britse Christian dat zijn debuutalbum sinds eind oktober op de markt is. “It’s just amazing!” Faam verwierf hij in eerste instantie door als tekstschrijver en vocalist samen te werken met onder anderen de Nederlandse grootheden Tiësto  en Armin van Buuren.

 

Gonna give it a shot

Het is opvallend dat zijn solokindje nu pas ter wereld is gekomen. Hij groeide immers op met een vader die in de 60’s hits had met de band The Signs. “Ik zing al zolang ik me kan herinneren. Op mijn dertiende of veertiende begon ik mijn eigen schoolband. Muziek was altijd mijn grote hobby.” Omdat school níet zijn hobby was, begon hij op zijn zeventiende met werken. Talloze baantjes passeerden de revue, van het verkopen van auto’s en huizen tot in een bakkerij werken en  een administratieve baan op een accountantskantoor. “Na vijf jaar dacht ik: “Ik ben verzot op muziek. I’m gonna give it a shot.“

Vanaf dat moment nam zijn muzikale carrière een vlucht. Met de BBMak scoorde hij zelfs een nummer 1-hit in de Verenigde Staten.  En al die jaren sleepte hij een notitieboekje met zich mee, om plotselinge invallen voor songteksten meteen te noteren. Tegenwoordig is zijn iPhone zijn onmisbare kameraad om dat klusje mee te klaren. De uiteenlopende ‘odd jobs’ hebben hem klaargestoomd voor de muziekwereld, die hard kan zijn. “Vooral die salesbaantjes waarbij ik van deur tot deur moest gaan, hebben me een olifantenhuid gegeven. It toughens you.” Hij grinnikt:  “Die deur is ontelbare keren in mijn gezicht dichtgesmeten.” Zijn ervaringen zijn voor een goed verstaander terug te horen in zijn teksten: “Ze zijn de som van mijn leven.” Hoewel hij benadrukt dat elk mens er zijn of haar eigen emotie of gedachten uit kan halen. “Dat is de magie!”, roept hij begeesterd uit.

 

Simply Modern Answers

De titel van zijn debuutalbum, ‘Simply Modern Answers’, is bewust gekozen. “Elke track beantwoordt in some weird way een vraag die zich in mijn leven heeft opgedrongen.” Dat wil niet zeggen dat het album, dat het niet geringe aantal van achttien nummers bevat, ook een afspiegeling van zijn leven tot nu toe is. “De meeste tracks zijn van de afgelopen twee jaar, maar ‘Perfectly’ heb ik al zeker vijf of zes jaar geleden geschreven. ‘Enemy’ is iets jonger, een jaartje of vier.” Uiteindelijk zoekt hij zowel in zijn muziek als in de woorden constant niet iets nieuws, een uitdaging, ‘something exciting’.

Als we de toegankelijke en goedlachse Christian spreken, zit hij thuis in Engeland. Thuis waar hij graag in zijn studio tracks opneemt en inzingt, geregeld acht uur achter elkaar, met als enige gezelschap zijn hond Milo. Het is dan ook Milo die hem ertoe dwingt om de studio uit te gaan. Milo brengt dezer dagen een groot deel van zijn tijd door in het huis van Christians ouders, die bij hem om de hoek wonen. Zijn baasje reist immers de wereld over en zit met name vaak in Oost-Europa.

 

Amazing stuff

De vocalist is nu net terug uit Minsk, waar hij met de bejubelde trance-producer/dj Andrew Rayel over een eventuele samenwerking heeft gesproken. Aangezien beiden tot de Armada-stal behoren, niet zo’n vergezocht idee. Christian is er vast van overtuigd dat hij en Andrew elkaar zullen vinden: “Misschien volgend jaar, ik hoop snel. Het wordt in ieder geval amazing stuff.”

Een volgend album gaat er na dit glansrijke debuut zeker komen. Vooralsnog staat echter een andere mijlpaal op de rol: in januari wordt Christian veertig. Voor velen een beangstigende leeftijd maar hij vond zelf de overgang van twintig naar dertig lastiger. Christian houdt wel van ouder worden, ook al om de mentale vrijheden die het met zich meebrengt. Uiterlijk hoeft hij zich vooralsnog in ieder geval geenszins zorgen te maken; Christian is wat je noemt een knappe man die zijn sekse meeheeft, gezien het feit dat de oplopende jaren mannen vaak nog charmanter maken. En die veertigste verjaardag? Opnieuw een lach: “Ik ben blij dat ik het weer heb gehaald. En het is een mooie aanleiding voor een feestje!”

Soundcloud
Bekijk op Youtube

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress