Hoe ongelooflijk stoer op tafel: deze dieprode tomatencocotte. Staub bedacht deze stijlvolle en smakelijke blikvanger en ik zie hem al voor me gevuld met een klassieke pastasaus, een ijskoude gazpacho of een feestelijke chutney. Ik krijg al trek bij de aanblik.
De cocotte – met € 199,- niet direct een koopje – is echter een kunstwerkje op zich, in geëmailleerd gietijzer. Dit materiaal – een legering van koolstofrijk ijzer dat bedekt wordt met een glazuur dat hoofdzakelijk uit glas bestaat – houdt de hitte optimaal vast en verdeelt de warmte langzaam en gelijkmatig.
Stoofpotjes
Het resultaat? Lekker mals vlees, sappige groentjes en verrukkelijke stoofpotjes. Cocottes staan dan ook synoniem voor zachtjes laten sudderen en lenen zich bij uitstek voor bakken, braden en stoven. Bovendien behoud je niet alleen aroma’s en smaken in al hun intensiteit, maar ook de voedingswaarde. Verras dus dit najaar met een pittige saus of soepje geserveerd in bijvoorbeeld deze tomatencocotte… of met een verfrissend gerecht, want geëmailleerd gietijzer houdt de kou net zo goed vast als de warmte. Makkelijk om uit de koelkast te halen vlak voor het serveren!