Dance DjMag.nl Home My First Gig: DJs from all over the globe telling the story of their first gig

DJ Kiki Tao: debuut op straatfeest

Dj Kiki Tao maakte meteen een blunder

Dj Kiki Tao maakte haar debuut op een straatfeest in Leiden. Het was zo koud dat haar vingers half bevroren waren. “Ik stond er als een verkleumde kabouter bij.”

“Mijn eerste gig was op een straatfeest tijdens Leidens Ontzet, in oktober 1997. Omdat ik toen uitsluitend van de stevige techno was, stond ik vrij laat geprogrammeerd. Het was ijskoud en ik stond er dus als een verkleumde kabouter bij. Mijn vingers waren half bevroren; daar was ik drukker mee dan met zenuwachtig zijn.”

DJ Kiki Toao Leids Ontzet 1997mg 300x192 - DJ Kiki Tao: debuut op straatfeestSucces
“Ik heb nooit een leermeester of mentor gehad. Toen ik aangaf dat het me leuk leek om te leren draaien, zei mijn vriend heel droog: ‘Daar staan de draaitafels. Succes’. Dat is de enige aanwijzing die ik ooit van hem heb gekregen. Een jaar later stond ik dus op Leidens Ontzet. Diezelfde avond heb ik mijn eerste koptelefoon cadeau gekregen van mijn vader en stiefmoeder; zij waren er ook bij. Het was nogal druk en de mensen vonden het erg leuk.”

Baf, feestje uit
“Wel maakte ik een behoorlijke blunder: ik was even vergeten om rekening te houden met het feit dat de track M.C.M. van K-Alexi erg kort is, dus voordat ik er een nieuwe plaat in had gemixed, viel er opeens een stilte. Baf, feestje uit. Shit. Tja, wat kun je op zo’n moment doen, behalve kalm blijven? Terwijl de organisator in paniek tegen me stond te gillen, heb ik op mijn gemak een nieuwe plaat staan zoeken. ‘Dan kan ik maar beter een echte knaller opzetten om het goed te maken’, dacht ik. Zo gezegd, zo gedaan. Nieuwe plaat opgezet en mensen enthousiast aan het gillen gekregen. Eigenlijk was het per ongeluk een hele goede zet want daarna ging het pas echt los, haha.”

Belerende toon
“Het verbaast me nog steeds dat ik destijds zo cool reageerde; nu zou ik de pan uit flippen. Maar ik heb op dat moment meteen geleerd dat je best met een flinke fout weg kunt komen, als je het maar op een of andere manier goed probeert te maken. Ik was pas 22 en ik liep tijdens mijn set meteen tegen mannen aan die me ongevraagd op belerende toon uitleg gingen geven over het mengpaneel. Dat gebeurt jammer genoeg nog steeds, maar ik lach heel hard om dit seksisme. Een van de jongens die het feestje organiseerden, heeft geprobeerd om me mee te laten betalen aan de huur van de kraam. Omdat het voor mijn eigen promotie zou zijn. Dat heb ik natuurlijk niet gedaan.”

Nieuwe inspiratieKiki Toao Rombout HitnRunmg 300x199 - DJ Kiki Tao: debuut op straatfeest
“Dus ja, ik heb veel geleerd van deze eerste gig. Ik ben sindsdien nooit gestopt met leren; van iedere gig steek ik weer iets nieuws op, zowel op muzikaal, technisch als zakelijk vlak. Bovendien heb ik de neiging om snel uitgekeken te raken op een groot deel van de platen die ik heb gedraaid. Ik blijf altijd op zoek naar nieuwe muzikale inspiratie, terwijl zo nu en dan oude toppers weer tevoorschijn komen uit het archief. Zodoende blijven mijn smaak en stijl zich voortdurend ontwikkelen. Het blijven combineren van nieuwe input en verschillende stijlen met oude favorieten houdt het spannend voor mezelf en hopelijk ook voor anderen.”

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress