Quinoa is in een razend tempo de lieveling in vele keukens geworden. Een van de grootste producenten is Ecuador. Quinoa behoort tot het culinair erfgoed van het land. In navolging van de groeiende aandacht voor de Zuid-Amerikaanse keuken in wereld van mondiale topgastronomie, tippen foodkenners: Ecuador is dé nieuwe foodbestemming in Zuid-Amerika.
Een nieuwe generatie chefs uit Ecuador, met een scholing in sterrenrestaurants in Spanje en Frankrijk, zoals chef-kok Mauricio Acuña, keren terug naar Ecuador om de typische Ecudoriaanse keuken naar een topniveau te brengen. Hierbij maken ze gebruik van de culinaire rijkdommen die het land te bieden heeft.
Zaden
Door het fijne klimaat in Ecuador, niet te warm en niet te koud, is het de ideale plek om de quinoaplant te laten groeien. Het eetbare gedeelte dat op menig bord terecht komt, zijn de zaden van de plant. Quinoa is dus geen graan, een veel voorkomend misverstand. Het is daarom ook zeer geliefd bij mensen met coeliakie.
Bereidingen
De zaden zijn heerlijk in salades en soepen, maar zijn ook een prima basis voor vegetarische burgers. Of wat te denken van een zoete variant? Quinoa is de ideale vervanger voor het welbekende havermoutontbijtje, waarbij je de quinoa gaart in melk en aftopt met vers fruit. In Ecuador wordt quinoa meestal verwerkt in soepen. Denk aan een goed gevulde groentesoep met wortel, koriander, avocado, doperwten en limabonen of een stevige variant met aardappel en botermals rundvlees. De quinoa vervangt dan eigenlijk de rijst of vermicelli. Info:
http://visit.ecuador.travel/culinario/site/en of www.proecuador.gob.ec/en/
Huffington Post over de opkomst van Ecudoriaanse keuken
www.huffingtonpost.co.uk/rupert-parker/ecuador-travel_b_4141074.html?just_reloaded=1