Blogs Fronza.nl Gadgets Home Make your home your own Portfolio

Oké dan. Jij je gadget, ik die laarsjes van 400 euro!

Originally published november 11th 2015

soundmount - Oké dan. Jij je gadget, ik die laarsjes van 400 euro!

Het gegeven dat vrouwen en mannen natuurlijk altijd gelijkwaardig zijn, maar niet gelijkaardig, werd me vandaag eens en te meer duidelijk. Op uitnodiging was ik in Pathé Midi tegenover het Vondelpark in Amsterdam getuige van de presentatie van de SoundMount, een noviteit van ‘s lands bekendste merk in tv-steunen: Vogel’s uit Eindhoven. Sinds 1973.

 

Nu ken ik van die tv-steunen en –hangers, maar mijn niet zo high tech interieur kent een volgens de huidige normen nogal kleine tv die gewoon op een antieke commode stáát. Geluid gaat niet eens meer via surroundsysteem, dat is voor mijn laptop gereserveerd. Nee, gewoon, geluid vanuit die bijna tien jaar oude flatscreen. En weet je? Het ding werkt en doet precies waarvoor ik het heb aangeschaft: om tv op te kijken. Zelfs met een twaalf- en veertienjarige puber in huis heb ik dan ook nog geen wanklank gehoord.

Exit

Op mijn zolderslaapkamer had ik zes jaar geleden nog een klein, dik tv’tje uit vervlogen tijden hangend op een steun, vast van Vogel’s. Sinds de kabel-tv helaas echter uit ons leven verdween en een tweede digitale aansluiting op zolder twee keer zoveel uit mijn portemonnee zou trekken, nemen wij onze toevlucht tot de laptop. Werkt overal in huis. Exit behoefte aan een steun.

Fats Domino

Het is een mooi verhaal, dat van Vogel’s, met passie door de dochter van de stichter verteld. Ze groeide op met veel muziek om zich heen, vooral James Last en Fats Domino, waar haar vader een voorliefde voor had. Dezelfde vader die dus in 1973 bedacht dat je een tv ook op een steun kon zetten en voorts zelf ophangen. Binnen zijn muziekminnende gedachte keert het familiebedrijf met de presentatie van de SoundMount – een volledig draaibare tv-beugel met geïntegreerde soundbar en draadloze subwoofer – terug naar de basis: de liefde voor muziek vertaald in een product.

Soundbar?

Wat is een soundbar eigenlijk? Die vraag kon ik voor vanmiddag niet en nu wel beantwoorden; mijn algemene ontwikkeling is er zowaar gratis en voor niks weer een stukje op vooruit gegaan. Het kan verkeren. Anyway, een soundbar is een soort hangende speaker onder je tv van ongeveer dezelfde breedte als het beeldscherm, vastgemaakt aan een ophangbeugelsysteem dat je de mogelijkheid biedt om tv en soundbar, het geluid dus, naar wens in jouw richting te draaien, waar je ook zit. Handmatig. En draadloos – dat klinkt elke vrouw die zich mateloos ergert aan al die draadjes en stekkerdozen die manliefs voorkeur voor high tech gadgets met zich mee brengt – als muziek in de oren. Toch?

Simplistisch

Aanschaffen dus! Of toch niet? Hoe speelt zo’n eventueel aankoopproces zich namelijk af in een gemiddeld gezin? Stap 1: manlief hoort over de Soundbar van Vogel’s en we kennen allen het ophangsysteem als begrip. Manlief begint te kwijlen bij de gedachte aan nog beter niveau bij de toch al oorverdovende Formule 1 races of de zoveelste actiefilm en vrouwlief denkt in eerste instantie onmiddellijk: ‘NEE!’ Tenminste, zo simplistisch is mijn eerste instinctieve reactie. Stap 2: Vrouwlief komt met de repliek: ‘Wat!? Achthonderd euro! Daar kunnen we zowat met z’n vieren van op vakantie! Je doet het maar met wat we nu hebben!’ Duidelijk.

Ruften

Vanuit dat oogpunt kan ik nauwelijks geloven dat ik het volgende uitspreek: ‘De Soundbar kan in sommige situaties uitkomst bieden’. Hoezo? Nou, als je wil bellen terwijl manlief en twee tienerzonen ruftend op de bank samen opgaan in weer een actiefilm met een bijzonder dun verhaal, hoef je de huiskamer niet meer uit te lopen om dat fijne gesprek met je vriendin, vriend, moeder, broer of zus te hebben. Je draait tv en soundbar via de slimme steun in hun richting – wat ze zelf nog niet hadden bedacht, zoals gewoonlijk, zucht – en kruipt lekker in een donker hoekje in een stoel achter de nauwkeurig op de behoeftes van de anderen ingestelde geluidsbarrière. Nergens last meer van.

Zonde

Wat zal ik er uiteindelijk van zeggen? Vanuit mijn, echt enorm vrouwelijke optiek, vind ik de aanschaf van de SoundMount zonde van het geld. Uw eigen tv doet toch al precies wat hij moet doen? We kunnen tv kijken en we hebben geluid. Muziek luisteren, kan ook via een (draadloze) headset verbonden aan laptop of telefoon. Of zelfs via ons ‘ouderwetse’ achter de bank verstopte surroundsysteem van vijf minispeakers en een woofer. Films die me boeien, boeien me vanwege de woorden, de inhoud – ze hebben een spanningsboog, een psychologische diepgang, ze doen een beroep op mij als persoon, ze houden me zonder enige actie vaak op het puntje van mijn stoel. De muziek is volkomen ondergeschikt aan het verhaal en de beleving daarvan. Om die ervaring te ondergaan, heb ik geen soundbar nodig. Hoe fijn dat mijn vriend dit volledig met me eens is.

Pakket

Wat niet uitsluit dat ik me kan voorstellen dat over enkele jaren vele tv-toestellen met een soundbar eronder aan een steun van Vogel’s als pakket worden verkocht. Want ja, het is fijn als je tv aan de muur hangt en je niet overal van die speakers (met kabels) verspreid hebt staan. Maar niet meer dan dat. Net zomin als ik uitsluit dat ik ooit zelf het allemaal in één keer aanschaf. Misschien omdat tv’s tegen die tijd alleen nog maar met soundbar en steun worden geleverd. Van Vogel’s of een Chinese variant. Het idee is oké. En wat China aangaat: mij is verzekerd dat er aan de productie van een Vogel’s SoundMount geen kinderhandjes te pas komen of dat er slechte arbeidsomstandigheden gepaard gaan met de fabricage van dit nieuwe systeem.

Verfijnen

De volgende stappen voor Vogel’s zullen denk ik schuilen in het verfijnen van het design, de mogelijkheid tot maatwerk zodat je de steun (en/of soundbar) in elke kleurschakering kunt aanschaffen, in de opgegeven Flexa-tint bij wijze van spreken, zodat-ie wegvalt tegen de muur in elk interieur.

Technische taal

Het mannelijk gezelschap onder ons journalisten en bloggers was vooral geïnteresseerd in systemen en technische taal en achtergronden, zo hoorde ik van een afstandje. Ik had geen idee waar ze het over hadden. Voor mij telt: ‘Hebben we dat nou echt nodig?’

Na maanden gesteggel is het waarschijnlijk eindresultaat in een gemiddeld huishouden: ‘Oké, jij jouw gadget maar dan moet je ook niet over mijn laarsjes van vierhonderd euro beginnen te zeiken, afgesproken?’ Mijn vriend en ik zijn het in ieder geval erover eens dat we tot vanmiddag dachten dat we niets misten. We hadden immers nog nooit van een Soundbar gehoord. Beschroomd geeft manlief dit inmiddels ook toe. Zo schattig. Aarggg. Ga ik toch weer toegeven! ‘Doe dan maar. Laat je ‘m wel installeren ja? Anders staat-ie hier over een half jaar nog in de doos!’ Gelukkig biedt Vogel’s ook die service.

Schermafbeelding 2017 03 20 om 15.16.21 - Oké dan. Jij je gadget, ik die laarsjes van 400 euro!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress