Cookbooks Recipes

Koddige, kleine kalkoenburgers

Ellas Kitchen het kookboek 2D marcelineke 223x300 - Koddige, kleine kalkoenburgersIn Ella’s Kitchen – het Kookboek vertelt de dertienjarige Ella dat haar lievelingsvak op haar Engelse school voedingsleer is. Al jaren pleit ik ervoor dat dit vak op alle (Nederlandse) basisscholen in groep één reeds wordt ingevoerd. Combineer dit met (eenvoudige) kooklessen of periodieke workshops en je pakt overgewicht bij kinderen bij de wortels aan. Jong geleerd is nog steeds oud gedaan. Bijgaand alvast een recept voor koddige, kleine kalkoenburgers.

Ella’s vader Paul bedacht na de geboorte van zijn twee kinderen dat gezond eten voor kinderen ook leuk kan en zelf moet zijn. Vanuit die gedachte is dit kookboek samengesteld. Het staat boordevol gerechten voor baby’s, dreumesen en peuters. Om (deels) samen te bereiden, maar ook met tips voor boodschappenlijstjes en het bewonderen van de mooie kleuren van de ingrediënten.

Vaste voeding
Het begint bij de eerste vaste voeding voor de allerkleinsten, waarbij wordt aangeraden baby’s het liefst één soort groente of fruit tegelijk te geven, zodat ze kunnen wennen aan verschillende smaken. Per week worden groente- en fruittips gegeven. En alles is natuurlijk honderd procent biologisch.

Paarse pannenkoeken
In overzichtelijke hoofdstukken komen voorts lekkere lunches en snelle snacks, smakelijk avondeten, perfecte toetjes en zalige snacks voorbij. Extraatje zijn de lekkernijen in ‘Hoera, het is weekend’. Ooit wel eens van paarse pannenkoeken gehoord? De speelse vormgeving en vaak allittererende namen van de gerechten maken het geheel nog feestelijker. Wat dacht je van Magische Marokkaanse Kip of Koddige Kleine Kalkoenburgers? Info: www.karakteruitgevers.nl.
kalkoenburgertjes marcelineke 225x300 - Koddige, kleine kalkoenburgers
Recept Koddige kleine kalkoenburgers (6 stuks; ca. 35 min voorbereiding plus gisten; kooktijd ca. 20 min.)

Ingrediënten burgers: 150 g mager kalkoengehakt, * 30 g verse witte broodkruimels, * 2 eidooiers, * snuf gedroogd gemengde kruiden of 2 theel fijngehakte verse oregano, * scheut worcestersaus (naar wens), * peper (naar wens), * 2 theel zonnebloemolie, * plakken tomaat en komkommer voor erbij (naar wens). Voor de broodjes: * 145 g mix voor pizzadeeg, * sesamzaad, om te bestrooien

Dit moet je doen:

  1. * Verwarm de oven voor op 220 °C, * maak het pizzadeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking, * Vorm er 6 bolletjes van ter grootte van een pingpongbal, * Bedek deze met een vochtige doek en laat ze 30 min in de oven tot het hol klinkt als je tegen de onderkant klopt, * Haal ze uit de oven, bestrijk ze met het ei, stoor het sesamzaad erover en zet ze 2-3 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn aan de buitenkant.
  2. * Maakt intussen de kalkoenburgers. * Meng het gehakt, de broodkruimels, eidooiers, kruiden en worcestersaus in een kom en voeg wat peper toe. * Het mengsel moet egaal en vochtig zijn, en een samenhangend geheel vormen.
  3. * Verdeel in 6 gelijke porties, bestuif je handen met bloem en rol er 6 ballen van. * Druk de ballen enigszins plat.
  4. * Bestrijk een koekenpan met antiaanbaklaag met de olie, zet hem op matig tot laag vuur en bak de kalkoenburgers 8-10 minuten tot ze gaar zijn, * Keer ze halverwege een keer.
  5. * Serveer de burgers direct op een broodje met een plak komkommer eronder en een plak tomaat erop.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress