Cocktails & more Food Recipes

Kooktrends 2015 volgens Matthijs Vrieze

Recepten Chai en hartige poffertjes

MathijsVrieze2012 1mg 300x200 - Kooktrends 2015 volgens Matthijs Vrieze
De moderne consument geniet van het koken en eten van gezonde lekkere maaltijden. Er wordt veel meer geëxperimenteerd in de keuken maar ook de oud-Hollandse kookkunsten van oma zijn hot. Eten doen we steeds bewuster om ons lichamelijk en geestelijk beter te voelen. Groenten krijgen de hoofdrol en eten weggooien, is verleden tijd.

In ons eigen thuiskeuken wagen we ons aan gewaagde smaakcombinaties en als we uit eten gaan willen we graag zelf wat te kiezen hebben. Eigenhandig groenten oogsten uit eigen (mini)tuin is hipper dan ooit. De pizza wordt naar een hoger niveau getild en zondigen hoort in een verantwoorde bewuste lifestyle. Tv-kok Matthijs Vrieze bedacht een Chai cocktail en hartige poffertjes met ingrediënten die in 2015 helemaal hot zijn. (Foto’s Matthijs: Saskia Kerkhoff. Fotografie recepten: Mathijs Vrieze)

MathijsVrieze oudennieuw 2mg 200x300 - Kooktrends 2015 volgens Matthijs Vrieze
Chai Latte

De kruidige thee-melkdrank Chai latte is helemaal hip! Deze thee werd meer dan vijfduizend jaar geleden al dagelijks in India, Tibet en Nepal gedronken. De kruidige thee ‘Chai’ was ooit een natuurgeneeskundige Ayurvedische kruidendrank en werd gemaakt van diverse kruiden en water. Zónder melk. Ik combineer deze Chai tea met een shot rum of een scheut Prosecco of Champagne waardoor een feestelijke cocktail ontstaat. Maak de Chai relaxed van tevoren zodat je deze kunt af laten koelen en in de koelkast kunt zetten.
Recept Chai cocktail (voor 4 stuks)

Nodig:
*2 theel. groene thee, * ½ vanillestokje, * 1 mandarijn, * 1 kaneelstokje, stukje gember, * ½ theel. anijszaad, * 1 kruidnagel, * 4 peperkorrels, * 2 theel. honing, * een shot rum of een scheut bubbels.

Bereiden:
* Breng in een pan 1 liter water aan de kook en zet het vuur daarna uit. * Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden zodat de zwarte spikkeltjes vanillemerg los komen. * Boen de mandarijn goed schoon en haal met een dunschiller de oranje schil eraf, de witte schil is namelijk bitter. * Halveer de mandarijn en pers het sap eruit en doe dat erbij in de pan. * De mandarijnschillen doe je samen met het vanillestokje, kaneelstokje, in plakjes gesneden gember, anijszaad, kruidnagel en gekneusde peperkorrels in de pan met het hete water. * Hang nu ook een thee-ei of zakjes met groene thee in het water. * Haal de thee er na 5 minuten weer eruit, anders wordt de thee bitter. Laat de rest gerust een paar uurtjes trekken, hierdoor komen alle smaken goed vrij en krijg je de kruidige Chai. * Je kunt eventueel naar smaak ook een 2 theelepels honing toevoegen. * Als de thee afgekoeld is, zeef je de ingrediënten eruit en bewaar je de thee in de koelkast. * De thee kun je gerust enkele dagen van tevoren maken. * Serveer de Chai cocktail in een mooi cocktail- of champagneglas met een shot rum of scheut bubbels, overgoten met de koude Chai.

01 aug. Mathijs Vrieze 005mg 200x300 - Kooktrends 2015 volgens Matthijs VriezeBlini’s

We gaan zelf hartige poffertjes maken, deze worden ook wel blini’s genoemd. Dit is weer eens wat anders dan een toastje met mayonaisesalade.

Recept Hartige poffertjes met tartaar (voor ca. 50 hapjes)

Nodig:
* 200 gram (spelt)meel, * 1 bosje verse peterselie, * 1 theel. bakpoeder, * 2 eieren, * 300 ml (amandel)melk, * 4 eetl. mascarpone, * 150 gr. rauwe zalm, * 150 gr. biefstuk, * 3 tomaten.

 

Bereiden:
* Meng in een ruime kom het speltmeel met 2 eetl. gehakte verse peterselie, een snufje zout en peper en het bakpoeder. * Klop met een garde en schenk er in het midden langzaam de amandelmelk bij om klontjes te voorkomen. * Schenk steeds meer melk erbij en roer steeds meer meel door het beslag in het midden van de mengkom. * Voeg tot slot de eieren toe en klop het beslag nog even goed door. * Zet de poffertjespan op gematigd laag vuur en smeer een klein beetje (kokos)olie in de kuiltjes. * Vul de kuiltjes tot de rand met het poffertjesbeslag, hier kun je het best een klein kannetje voor gebruiken. * Bak tot ze goudbruin en bijna gaar zijn en keer de poffertjes dan om met behulp van twee vorken. * De kunst is om de poffertjespan niet te heet te laten worden. * Als ze aan beide kanten mooi gebakken en gaar zijn, haal je ze van de poffertjesplaat om ze af te laten koelen. * De poffertjes zijn prima enkele dagen afgesloten te bewaren in de koelkast.MathijsVrieze oudennieuw 1mg 191x300 - Kooktrends 2015 volgens Matthijs Vrieze

* Meng de mascarpone met 2 eetl. gehakte peterselie een snufje zout en peper en maak zo je eigen roomkaas. * Smeer een beetje kruidenkaas op de poffertjes. * Beleg de poffertjes tot slot met de tartaar. * De verschillende tartaar maak je door zalm, biefstuk en/of tomaten in kleine blokjes te snijden die je los van elkaar op smaak brengt met een fijngesnipperd uitje en een snufje zout en grove peper. * Ook de tartaar kun je een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress