Blogs Food Home Recipes

Kuren met kippensoep

Pak die verkoudheid aan!

Voor de derde week op rij staat hier een grote pan op het fornuis te pruttelen in het kader van ‘Kuren met Kippensoep’. Zoonlief (13) is al weken verkouden en ik begin zelf ook aardig te proesten, dus we houden de kuur gewoon vol. Elke week valt-ie trouwens beter uit, mijn soep. Mijn uiteindelijke geheim is een flinke scheut Madeira, die een verfijnde smaak verschaft.

Zeven door kaasdoek (of een schone theedoek, dat werkt ook) sla ik inmiddels over; een vergiet klaart de klus eveneens. En de goede stukken kip die uiteindelijk van het bot vallen na 10 (!) uur trekken, smaken heerlijk in de bouillon, in een ragout met champignons of gewoon, met een scheut chilisaus.

Waarom is het goed de soep langer dan vijf uur te laten trekken? Dat heeft te maken met het kraakbeen van een kip. Dit bevat het eiwit gelatine en het suiker glucosamine. Deze stoffen komen pas na vijf uur vrij uit het de huid en het kraakbeen van de kip. Bovendien: hoe langer je soep staat, hoe meer het kraakbeen langzaam oplost en hoe meer gezond merg en calcium uit de botten worden getrokken. Kraakbeen lost echter heel langzaam op. Kook de soep dus lang door; hoe langer hoe beter.

kippensoep 1 224x300 - Kuren met kippensoepRecept kippenkuursoep marcelineke.nl

Ingrediënten:
* 1 biologische (soep)kip, * 3 stronken prei, * 3 uien, * 2 winterpenen, * 4 stengels bleekselderij, * 4-6 tenen knoflook, * 1 rode peper, * ca. 20 zwarte peperkorrels, * 3 laurierblaadjes, * biologische bouillonblokjes Zonnatura, * kruidenbuiltjes voor kippensoep, * Madeira* teentje verse gember ter grootte van je duimtop, *kruiden: peterselie, foelie, Provençaalse kruiden, basilicum, tijm, paprikapoeder, zout
Bereiden:
*Was de kip in een vergiet met flink wat azijn, *spoel daarna goed af met koud water, * neem een grote soeppan en vul deze met genoeg water dat de kip net onder staat, * zet het vuur aan, * snijd vervolgens de groenten in flinke stukken en voeg deze toe aan de kip. Vergeet niet de prei (groen mag ook in soep) goed te wassen, zodat er geen zand meer in zit. Ik was zelf de uien en de knoflook met schil en voeg ze in grote stukken toe. Uiteindelijk wordt de soep immers gezeefd, * Voeg 4 bouillonblokjes toe, *Hang twee kruidenbuiltjes in de soep, * Strooi flink wat groene kruiden in de soep en foelie en paprikapoeder naar smaak, * Scheut Madeira

kippensoep 2 224x300 - Kuren met kippensoep

Hierna laat je de soep dus minimaal 5 uur, maar beter nog 8 tot 10 uur zachtjes op het fornuis pruttelen. Af en toe proef je even en op basis daarvan kun je nog wat peper, zout, kruiden, Madeira of een bouillonblokje toevoegen indien nodig. Hoe langer je ‘m laat staan, hoe meer smaak hij uit de ingrediënten haalt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress