Food

La Place serveert Nederlandse quinoa

Quinoa telen in Nederland 3 marcelineke 300x225 - La Place serveert Nederlandse quinoaAl jaren neemt de vraag naar quinoa in Nederland toe. Quinoa wordt steeds vaker gezien als volwaardige vervanger voor rijst, pasta of aardappelen. Hierdoor is er inmiddels sprake van massaproductie in Zuid-Amerika, waar quinoa traditioneel geteeld wordt. Deze manier van telen put de grond uit. Ook wordt er gebruik gemaakt van pesticiden, dit zijn middelen om organismen die schadelijk zijn voor de gewassen te bestrijden. Om deze reden serveert La Place alleen Nederlandse quinoa. Deze lokaal geteelde quinoa is niet alleen pesticidevrij, maar wordt ook geteeld op een gezonde bodem.
Quinoa telen in Nederland 6 marcelineke 300x197 - La Place serveert Nederlandse quinoa
“De keuze voor lokale quinoa komt voort uit de wens van La Place om het aantal foodmiles sterk terug te dringen”, zegt Nick Möhlmann, inkoper bij La Place. “Bovendien smaakt de Zuid-Amerikaanse quinoa vaak wat bitter. De Universiteit van Wageningen heeft bijna tien jaar lang quinoarassen gekruist op een natuurlijke manier, totdat er een ras uit kwam dat geen bitterstof bevat. Dit is de quinoa die wij inkopen.”
Quinoa telen in Nederland 8 marcelineke 300x200 - La Place serveert Nederlandse quinoa
Geen pesticiden
In 2014 is de Dutch Quinoa Group, waar La Place haar quinoa van afneemt, gestart met veertien Nederlandse quinoa-telers. Omdat de productie zo goed ging, is het aantal telers dit jaar uitgebreid tot 45. De telers worden begeleid door de experts van de Dutch Quinoa Group en gebruiken geen pesticiden. In Nederland wordt hier, in tegenstelling tot in Zuid-Amerika, streng op gecontroleerd. Omdat er lokaal geproduceerd wordt, is de keten kort en wordt de beste kwaliteit gegarandeerd. Ook is het verwerkings- en distributieproces volledig in handen van de Dutch Quinoa Group. De quinoa wordt gezaaid in maart en geoogst in augustus en september. Vervolgens wordt de quinoa gedroogd en worden eventuele plantresten verwijderd. Tenslotte wordt de quinoa vervoerd naar de verpakker en vervolgens gedistribueerd.
quinoa 1 marcelineke 300x200 - La Place serveert Nederlandse quinoa
Gezond alternatief
“Quinoa is erg gezond, omdat het vezelrijk is. Ook is het een bron van eiwit, wat goed is voor het behoud van de spiermassa en het onderhoud van de botten. Bovendien is het rijk aan foliumzuur, fosfor, ijzer, magnesium, vitamine B1 en B2. Quinoa biedt een opvallend compleet pakket aan voedingsstoffen waardoor het een gezond alternatief is voor andere maaltijdcomponenten zoals rijst, pasta of aardappelen”, legt Marilyne Lange uit, die als arts verbonden is aan de Dutch Quinoa Group. La Place heeft quinoa verwerkt in verschillende salades zoals de quinoa-broccolisalade en de chili-quinoa-bonensalade.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress