Food Recipes

Lekker koken met lamsvlees!

Lamssteak receptlr - Lekker koken met lamsvlees!Site vol inspiratie…
Zin in een lekker stukje vlees? Lamsvlees uit Groot Brittannië heeft kwaliteiten om van te watertanden! Het is heerlijk mals en verfijnd van smaak, bijzonder voedzaam én licht verteerbaar en past dus goed in een gezond voedingspatroon. En… je maakt er gemakkelijk en snel de smakelijkste gerechten mee! Daarbij is lamsvlees geschikt voor veel bereidingsmethodes. Zo kun je er o.a. mee bakken, wokken, braden en stoven en is het onweerstaanbaar in combinatie met kruiden zoals tijm en oregano. Of wat dacht je deze winter van een heerlijke lamsbiefstuk (zie recept)?

 

 Recept lamsbiefstuk

Wat heb je nodig voor 4 personen?
4 stuks lamsbiefstuk (chumps)
3 eetlepels olijfolie + klontje boter
1,2 kg aardappels
2,5 dl room
1,5 dl melk
1/2 teentje knoflook (gehakt)
Zout en peper uit de molen.

Voor de saus

2 dl witte wijn
2 sinaasappels (sap en geraspte schil)
3 dl lamsjus/kalfsfond
1 takje rozemarijn

Voor de garnering

1 aubergine
1 courgette
1 tomaat

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden C en vet een vuurvaste schaal in met boter. Breng room en melk langzaam aan de kook. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van 0,5 cm dik. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal en bestrooi met peper en zout en de gehakte knoflook. Giet daarna de warme room/melk over de schijfjes en plaats de schaal in de oven voor circa 50 minuten op 175 graden Celsius.
– Intussen doe je de witte wijn en de geperste sinaasappelsap in een pannetje. Voeg daarbij rozemarijn en kook door tot de helft van het oorspronkelijke volume. Voeg lamsjus/kalfsfond toe en kook het geheel door totdat er een mooie saus ontstaat. Voeg op het laast de geraspte sinaasappelschil toe en breng het op smaak met een snufje zout.
– Verwarm een goede pan en voeg de olijfolie toe en bak de lamsbiefstukken (circa 4 minuten aan iedere kant). Laat het lamsvlees rusten op een een warm bord en dek het af met plasticfolie.
– Snijd de aubergine en courgette in plakken en grill de groenten. Daarna leg je ze op een bord en bestrooi je ze met peper en zout en besprenkel je ze met een beetje olijfolie. Vervolgens doe je ze om en om in vier koffiekopjes. Druk het geheel goed aan, keer om op het bord en leg daarop de tomatenblokjes.
– Bestrooi de lamschumps met wat peper en zout, snijd het vlees met een scherp mes in dunne plakjes en lepel de saus over het lamsvlees. Schep tenslotte op ieder bord een stuk van de aardappelgratin.
EET SMAKELIJK!

 

Quality Standard Mark

Lamsvlees uit Groot-Brittannië dat in in Nederland wordt verkocht voldoet aan allerlei strenge kwaliteitseisen waaronder dierenwelzijn en diergezondheid. Het zogeheten Quality Standard Mark garandeert de controle door onafhankelijke inspecteurs in de gehele productie- en distributieketen. Van farm to fork zogezegd. Niet alleen de traceerbaarheid van elk product wordt gewaarborgd; het kwaliteitssysteem bevat richtlijnen om de eetkwaliteit van het eindproduct te bevorderen. Daarbij werken veel boeren met het ‘red tractor’ label, dat betrekking heeft op de kwaliteit en de productie van lamsvlees uit Groot-Brittannië. De zekerheidsnormen van deze regeling bevatten: voedselveiligheid, dierenwelzijn, milieubescherming en traceerbaarheid. De basis welzijnsbehoefte van lammeren/schapen mag dan ook in geen enkele fase van hun leven worden aangetast. En… de boeren dienen ervoor te zorgen dat hun landbouwpraktijken het milieu niet schaden. Het vlees en de dieren moet herkenbaar te traceren zijn tot het bedrijf van oorsprong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress