Food Recipes

Patak’s authentieke Indiase keuken

pataks logo colour1 thumbmg 300x207 - Patak's authentieke Indiase keukenTandoori, tikka, korma, karai, garam masala, bhuna, biryani, vindaloo. Het zijn gerechten en bereidingen waar de Indiase keuken wereldfaam mee kreeg. Met als basis een kleurrijke waaier van (Aziatische) kruiden en specerijen. Denk aan: kardemom, kruidnagel, nootmuskaat, gember, kerrieblad, koriander, kurkuma en komijn. Allemaal intense smaken en aroma’s uit de veelzijdige Indiase keuken. Het is deze culinaire rijkdom waar het familiebedrijf  Patak’s uit put bij het ontwikkelen van de bekende kruidenpasta’s en sauzen.

Eind jaren vijftig kwam de Indiase emigrant L.G. Pathak met zijn vrouw en zes kinderen aan in Engeland en startte een winkeltje waar hij samosa’s verkocht. Enkele decennia later is het bedrijfje van weleer uitgegroeid tot een begrip op het gebied van de authentieke Indiase keuken. De Patak’s sauzen en pasta’s bestaan voor 100{38c455d75a0fc80bc45819dc06eeaf52aa4379329a867b632ca7310b4a5ba9f1} uit natuurlijke kruiden en specerijen. Alle kruidenmelanges, pasta’s en sauzen worden tot de dag van vandaag in eigen huis ontwikkeld en getest.

broodjemg 300x200 - Patak's authentieke Indiase keukenSteak&friet Madras
Met de groeiende populariteit van de Indiase keuken overzee, ontdekken steeds meer foodies en kookliefhebbers de onbegrensde toepassingsmogelijkheden van Indiase ingrediënten en bereidingen en Patak’s authentieke Indiase keuken. Niet alleen in authentieke Indiase gerechten maar ook in combinatie met bekende (West-)Europese alledaagse gerechten.
Denk aan een pittige madras-marinade voor de biefstuk  in een klassieker als steak & friet (‘steak&friet Madras’). Of een kaastosti met desembrood besmeerd met korma-pasta (‘kaastosti Korma’). Of een oer-Hollandse aardappelpuree met een kruidige currypasta ‘Tikka Masala aardappelpuree’).

Kwaliteit
De kwaliteit van Indiase kruidensauzen en pasta’s is afhankelijk van de kwaliteit en versheid van de gebruikte kruiden en specerijen. Patak’s hanteert hoge normen bij de selectie en inkoop uit India en de rest van de wereld. Cruciaal is ook het maalprocedé waarbij aromatische oliën van kruiden en specerijen vrijkomen. Patak’s vermaalt pas op het moment van verwerking waardoor de versheid en optimale smaak kunnen worden gegarandeerd. Info: www.pataks.nl
20150312 pataks final v2 hr 006 mg 300x200 - Patak's authentieke Indiase keuken
Recept Steak & friet Madras
(ca. 40 min.)

Ideaal voor een mannenavond; de steak&friet; maar dan net ff anders. Met de kruidenpasta als marinade krijgt het vlees een heerlijk pittige smaak. Naast de gewone biefstuk is het sowieso eens leuk om te experimenteren met andere heerlijke rundvleesproducten als staartstuk, bavette en zelfs longhaas. Alle zijn geschikt voor de BBQ of grill, en kunnen als een ‘normaal’ biefstukje bereid worden. Vraag er naar bij de slager. De frietjes vormen een gezonder alternatief voor de gewone aardappelfriet en worden gekruid met rozemarijn.

Ingrediënten voor 4 pers.: * 4 biefstukken, * 4 el. Patak’s Madras pasta, * 4 zoete aardappels * peper en zout, * boter/olie

Bereidingswijze: * Verwarm de oven voor op 200 graden hete lucht, * Schil de zoete aardappel. * Snijd er frietjes van en meng licht met olijfolie, een halve el van de madras pasta en zout. * Bak goudbruin en krokant in de oven, ten minste 30 minuten. * Marineer je vlees zo lang mogelijk in de madras met 2 el olijfolie in de koelkast. Eventueel kan je het vlees voorafgaand aan de BBQ al langzaam voorgaren: 1 uur in een oven van 60 graden. Dek het vlees goed af. * Zorg dat de BBQ witheet is en gril het vlees aan beide kanten. * Peper en zout naar smaak. * Serveer het vlees in tranches met de frietjes.

Dit gerecht is heerlijk met de Patak’s komkommer-dip (Raita). Natuurlijk is het mogelijk er een frisse salade bij te serveren, bijvoorbeeld rucola, tomaat, komkommer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress