Food Travel

Peruaanse superfoods

Paarse Maismg 300x200 - Peruaanse superfoodsSuperfoods zijn natuurlijk enorm populair in Nederland. Maar waar komen deze, meestal exotische, voedingsmiddelen eigenlijk vandaan? Peru is één van de grootse leveranciers van superfoods; de diverse landschappen en klimaten zijn de ideale voedingsbodem voor deze gezonde producten. Peru is niet alleen één van de grootste producenten van quinoa maar ook het veelgevraagde maca poeder en de gezonde paarse mais komen hier vandaan. De gebruiksgeschiedenis van deze Peruaanse superfoods gaat duizenden jaren terug. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Peru gezonde voeding hoog in het vaandel heeft staan.

In Nederland kun je er niet meer omheen: quinoa. De naam quinoa, uitgesproken als kien-wah, komt uit het Quechua (de taal van Inca’s) en betekent ‘het moedergraan’. Quinoa is al eeuwenlang één van de belangrijkste levensmiddelen van de Peruaanse bevolking. Het is dan ook geen verrassing dat Peru één van de grootste producenten van dit gouden graan is. Quinoa is erg voedzaam en glutenvrij waardoor het een gezonde basis is voor vele gerechten. De populariteit van dit graan is niet alleen goed voor de gezondheid maar de productie en export van quinoa is ook positief voor de Peruaanse economie en bevolking.
Quinoamg 201x300 - Peruaanse superfoods
Peruaanse Ginseng
Maca is een wortel die al meer dan honderd jaar wordt gebruikt als voeding, maar die nog niet zo lang geleden is geïntroduceerd in de westerse wereld. De maca wortel groeit op grote hoogte in het Andesgebergte van Peru en wordt ook wel de Peruaanse Ginseng genoemd. Van de wortels wordt maca poeder gemaakt, een waar superfood. Het maca poeder is een zeer rijke voedingsbron met geneeskrachtige eigenschappen. Het wordt onder andere gebruikt voor meer energie en uithoudingsvermogen, ondersteunen van het libido en geheugen en verlichting bij depressie. Een ideale aanvulling op je dagelijkse voeding.

Chicha Morada
Een typisch Peruaans superfood is paarse mais. Dit superfood wordt verbouwd in de kustgebieden van Peru en wordt in veel Peruaanse recepten gebruikt. Het meest voorkomende en populaire recept is Chicha Morada; een paarse limonade die niet alleen lekker smaakt maar ook bekend staat door zijn grote voordelen voor de gezondheid. Door het hoge aantal anthocyanen (blauw-paarspigment) aanwezig in het paarse mais is dit superfood één van de meest krachtige antioxidanten ter wereld. De paarse mais wordt onder andere gebruikt om een te hoge bloeddruk en cholesterol te verlagen. Benieuwd naar dit superfood? In Nederland is paarse mais in de vorm van poeder te koop.

Promperu
Promperu houdt zich bezig met de promotie van export uit en toerisme van en naar Peru. De republiek aan de westkust van Zuid-Amerika heeft bezoekers veel te bieden. Zo staat de rijke historie garant voor indrukwekkende bezienswaardigheden, waaronder de wereldberoemde Inca-stad Machu Picchu. Het landschap is divers, van regenwoud tot woestijn en van mangrovebossen tot het Andes gebergte. Ook wie van lekker eten houdt kan in Peru zijn hart ophalen, de lokale keuken wordt gekenmerkt door duurzame teelt en intense smaken. Om welke reden je ook naar Peru reist, het land van Pacha Mama steelt zeker je hart. Info: www.peru.travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress