In 1992 studeerde ik journalistiek in Tilburg. Het devies in mijn studentenhuis en onder vrienden voor alle maatlijden was: gezond, goedkoop en lekker. En vooral genoeg! Hartige taarten deden het altijd goed. Een springvorm bekleden met plakjes bladerdeeg uit de diepvries, gaatjes erin prikken en vullen maar. Onlangs vond ik mijn kookschriftje uit die tijd terug met diverse recepten. Mijn gezin werd voorts verrast met een Broccoli-taart met Brie die nog net zo smakelijk werd verorberd als 22 jaar geleden.
Dit keer bakte ik de taart niet met bladerdeeg maar met Tante Fanny’s Vers Quiche- & Taartendeeg. Zonder kleurstoffen of conserveringsmiddelen. Ook heb ik inmiddels geleerd dat een dun laagje paneermeel op de bodem van de taart onder de vulling ervoor zorgt dat het deeg niet zo nat wordt van de vulling. Of je nu bladerdeeg of een andere variant gebruikt.
Wat in 1992 tot de laatste kruimel werd opgepeuzeld door mijn huisgenoten, heeft hetzelfde effect in 2015. Mijn drie mannen lieten niets over van deze taart. Bijgaand het recept.
Broccoli is lid van de familie waar ook bloemkool, spruitjes en boerenkool tot behoren. Het heeft zo’n goede voedingswaarde dat je het eigenlijk vier keer per week zou moeten eten. Onderzoeken hebben uitgewezen dat bepaalde stoffen in broccoli, zogenoemde indolen en glucosinolaten, het lichaam zouden beschermen tegen kanker. Daarnaast is broccoli lief voor je lijf doordat deze groente een relatief hoge concentratie vezels bezit, bèta-caroteen, calcium en vitamine C – voedingsstoffen die belangrijke functies binnen het lichaam ondersteunen, zoals de spijsvertering, celreparatie en celbescherming.
Recept Broccoli-taart met Brie
(4 pers)
Ingrediënten: * Tante Fanny’s Verse Quiche & Taartendeeg (of ander (blader)deeg), * 400 gr broccoli, 1 ui, een fijne cervelaatworst (250 gram), * 500 gr brie, * 3 eieren, * 125 ml slagroom, * zout, peper, nootmuskaat
Bereiden: * oven voorverwarmen op ca. 225° C, * springvorm invetten met boter, * bodem bedekken met bakpapier, * deeg uitrollen (bladerdeeg eerst laten ontdooien) en springvorm mee bekleden, * gaatjes prikken in bodem (eventueel paneermeel strooien), * broccoli schoonmaken, * in roosjes verdelen en stronk in dunne plakjes snijden, * broccoli ca. 5 minuten koken in water met snufje zout, * ui pellen en ringen van snijden, * brie in dunne plakjes snijden, * cervelaat in blokjes snijden en met ui over bodem verspreiden, * Bedekken met de helft van de brie, * broccoli over brie verdelen, * eieren loskloppen met room, zout, peper en nootmuskaat, * over taart schenken, * eindigen met laatste laag brie, * in ca. 40 minuten afbakken in midden van oven.
Tip: vervang de cervelaat door hamblokjes. Ik heb zelf ook nog wat restjes paprika gebruikt om de taart op te leuken. Smakelijk met Fronza!