Food Recipes

Recept Elzasser Flammkuchen

Flammkuchen is hot

Op steeds meer plekken duikt de hippe Elzasser specialiteit De Flammkuchen op: bij festivals, in het vriesvak van de supermarkt, in bierlokalen en ook steeds vaker op de menukaart van restaurants.

FLAMMKUCHEN Copyright ConseilVinsAlsace2 200x300 - Recept Elzasser Flammkuchen

Zoals wij een pizza bestellen, zo bestelt men in de Elzas (Alsace in het Frans) een Flammkuchen, geserveerd op een houten plank of verpakt in een kartonnen pizzadoos om mee te nemen. De Flammkuchen wordt ook wel een tarte flambée genoemd en is van oudsher een echt plattelandsgerecht gemaakt van deegresten. Bakkers maakten dit gerecht terwijl de broodbakoven werd opgewarmd, om te voorkomen dat de hitte die vrijkwam bij het opstoken van het hout zomaar verloren ging. De Flammkuchen ging de oven in net nadat de vuurvlammen waren gedoofd.


Flinterdunne bodem

Een Flammkuchen is eenvoudig zelf te bereiden en ook makkelijk te maken voor een grote groep eters. Het gerecht bestaat uit een flinterdunne bodem van brooddeeg, belegd met crème fraîche, ui, spek, nootmuskaat en peper en zout. Maar er zijn vele andere variaties te verzinnen, beleg de Flammkuchen eens met geitenkaas, champignons en geraspte kaas, Hollandse garnaaltjes of tonijn.


Elzasser wijn

Bij zo’n Elzasser specialiteit hoort natuurlijk ook een glas wijn uit de Alsace. Ruim 90{38c455d75a0fc80bc45819dc06eeaf52aa4379329a867b632ca7310b4a5ba9f1} van de wijnen die hier worden gemaakt, is wit. De meest voorkomende druiven zijn Pinot Blanc, Riesling, Pinot Gris en Gewürztraminer. Een Pinot Blanc d’Alsace heeft een zachte en ronde smaak. Dit vriendelijke karakter gaat uitstekend samen met het romige van de crème fraîche. De Elzassers kiezen ook graag voor een Riesling d’Alsace. Riesling is fris, fruitig en zeer verfijnd. Het frisse zuurtje van een Riesling d’Alsace voegt een opzwepende smaak toe aan dit streekgerecht. Bon appétit! Info: www.alsacesmaakexperience.com.
ALSACEWIJNENmg 240x300 - Recept Elzasser Flammkuchen
Traditioneel recept Flammkuchen

Wat heb je nodig? * 250 gram bloem, * zout, * (zonnebloem)olie, * 2 grote uien, in ringen gesneden, * 120 gram spekreepjes, * 20 gram boter, * 100 gram fromage blanc, * 100 ml crème fraîche, * Peper, * nootmuskaat

Voorbereiden: *Meng de bloem, ½ eetlepel zout, ½ dl olie en 1 eetlepel lauwwarm water door elkaar. *Goed kneden totdat een elastisch deeg ontstaat. *Laat op een koele plaats minstens een uur afgedekt rusten. *Smelt de boter en smoor de uien, laat ze niet bruin worden. *Schep de spekjes erdoor. *Klop de fromage blanc, crème fraîche, zout, peper en een beetje nootmuskaat door elkaar.

Bereiden: *Verwarm de oven voor op 280°C.  *Vet een bakplaat in en bestuif met bloem. *Druk het deeg op de bakplaat uit tot een grote ronde vorm. *Bestrijk het deeg met het crème fraîche-mengsel. *Verdeel ui met spek erover. *Besprenkel met wat olie. *Bak de Flammkuchen in ongeveer 10 minuten lichtbruin en gaar.

Copyright Foto Flammkuchen: Copyright-ConseilVinsAlsace

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress