Make your home your own

Sierlijk besje dat de donkere dagen kleurt

Bergthee 01 WEB marcelineke 300x200 - Sierlijk besje dat de donkere dagen kleurtIk ben een echt zomerkind en heb moeite met deze grijze dagen. Aangenaam verrast was ik toen ik kennismaakte met Bergthee: een sierlijk besje dat de donkere dagen kleurt. Er is haast geen tuinplant die zo haar best doet om je vrolijk door de winter te slepen. November is een uitstekende maand om het elegante plantje een plek te geven in de tuin of op het terras. Niet voor niets staat Bergthee als Tuinplant van de Maand november in de spotlights.
Bergthee 08 WEB marcelineke 200x300 - Sierlijk besje dat de donkere dagen kleurt
Het eerste dat opvalt aan Bergthee (Gaultheria procumbens) zijn de bessen. Ze zijn rood en blijven de hele winter zitten. Ook het blad is schitterend. De ovaaltjes zijn het grootste deel van het jaar frisgroen en verkleuren in de herfst naar dieprood tot purper. Zo komt de kleur van de bessen extra goed uit. Bergthee is echter ook in de lente en zomer een aanwinst voor de tuin. In het voorjaar verschijnen er nieuwe, frisgroene blaadjes en in de zomer laten de witte of lichtroze bloemetjes zich zien.
Bergthee 02 WEB marcelineke 300x202 - Sierlijk besje dat de donkere dagen kleurt
Olie en thee
Van het blad van de in de natuur groeiende Gaultheria kan in Azië en Noord-Amerika thee worden getrokken. Dat verklaart direct de volksnaam Bergthee. Ook wordt etherische olie gewonnen uit het groene blad. Deze heeft pijnstillende en ontstekingswerende eigenschappen. De olie ruikt licht naar munt en wordt onder meer gebruikt als massageolie die zou werken bij rugpijn en reuma.
Bergthee 07 WEB marcelineke 208x300 - Sierlijk besje dat de donkere dagen kleurt
Winterhard
Bergthee is makkelijke en winterharde tuinplant. De beste plantplek is in de zon of halfschaduw. Gebruik bij aanplanting potgrond met voeding zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Bergthee kan ook heel goed in bakken en potten op het terras of een balkon worden toegepast. Zorg wel voor een gaatje in de bodem van de pot zodat overtollig (giet)water kan wegvloeien. Geen gaatje? Gebruik dan eerst een laagje hydrokorrels en daarboven verse potgrond.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress