Make your home your own Marcy Goes Green

Sneeuwballen in je tuin

Viburnum 06 WEB marcelineke 200x300 - Sneeuwballen in je tuinBloemen als sneeuwballen. Ook als het niet sneeuwt, brengt Viburnum sneeuwballen in je tuin. En vriest het toch, dan blijft de tuinplant mooi groen om je opgewekt het vroege voorjaar in te slepen. Geef de Tuinplant van de Maand februari een plekje in de tuin en beleef de meest groene sneeuwpret die je kunt bedenken.

Viburnum 05 WEB marcelineke 209x300 - Sneeuwballen in je tuin

Viburnum, beter bekend als Sneeuwbal, is een veelzijdige heesterfamilie. Er zijn soorten die in de winter groen blijven, half wintergroene types én soorten die hun blad helemaal verliezen. Ter compensatie groeien er dan wel van november tot maart wit-roze bloemen in trosjes aan de kale takken. Die bloemen geuren heerlijk en kunnen goed tegen vorst: een spectaculaire combinatie. Hoe later de bloei, hoe groter over het algemeen de bloemen worden. Sneeuwbal maakt bovendien vaak in het najaar een tweede bloei door of levert dan mooie rode, blauwe of zwarte bessen. Met ook nog mooi verkleurend blad in de herfst heeft deze tuinbloeier in alle seizoenen iets bijzonders te bieden.

Viburnum 03 WEB marcelineke 300x200 - Sneeuwballen in je tuin

Verzorging
Sneeuwbal kan zowel in de volle grond als in kuipen, bakken en potten worden gezet. Kies wel een lichte plek want Sneeuwbal is minder geschikt voor schaduwrijke locaties. Met een beetje plantenvoeding blijft de plant sterk en gezond en dat resulteert weer in optimale bloei. Uiteraard niet vergeten om in droge perioden water te geven.

Viburnum 01 WEB marcelineke 200x300 - Sneeuwballen in je tuin

Wist je dat…
– de naam Viburnum is afgeleid van het Latijnse woord ‘vincia’ dat ‘binden’ betekent? De plant heeft taaie, buigzame stelen die onder meer werden gebruikt voor vlechtwerk.
– de bessen van Sneeuwbal vogels de winter door helpen, maar helpen niet eetbaar zijn voor mensen?
– in China Sneeuwbal vaak rond tempels wordt geplant? De geur is een extra eerbetoon aan Boeddha.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress