Food

Sterren uit de Ecuadoriaanse keuken

94991adb ebd7 4897 bbfd 8f067c826b57 300x200 - Sterren uit de Ecuadoriaanse keukenMaak kennis met de bakbanaan en witte garnaal, twee sterren uit de Ecuadoriaanse keuken. Ecuador wordt door foodkenners getipt als dé nieuwe foodbestemming in Zuid-Amerika. Wist je bijvoorbeeld dat ze in Ecuador ook sublieme ceviche maken? En dat de bakbanaan heerlijk is in hartige gerechten?
6e1cc84c 758b 42bf 9e45 16eee8fce4ab 300x186 - Sterren uit de Ecuadoriaanse keuken
Bakbananen (plantain) worden meestal gekookt of gebakken of op een andere manier bewerkt voor te worden gegeten. Dit in tegenstelling tot (de zoetere en kleinere) gele dessertbananen die rauw worden gegeten. Bakbananen worden in verschillende stadia van rijpheid gegeten.

Quinoamg 300x194 - Sterren uit de Ecuadoriaanse keuken
Met of zonder schil
Groene bakbananen zijn stevig en zetmeelrijk, en lijken op aardappelen wat betreft bereidingswijzen en toepassingen in de keuken. Gele bakbananen zijn zachter en zetmeelrijk, maar zoeter. Zeer rijpe bananen hebben zachter, diep geel vruchtvlees, en zijn veel zoeter dan de eerdere stadia van rijpheid. Ze kunnen rauw gegeten worden, maar zijn niet zo lekker als dessert bananen, dus worden ze meestal gekookt. Bakbananen kunnen ook worden gegrild boven houtskool – zowel geschild of nog in de schil. “Chifles” zijn een soort chips van bakbananen (plakjes van  1-2 mm dik en gefrituurd in hete olie). “Caldo de bolas de verde”, is een soep van bakbananen en dumplings gemaakt van groene bakbananen met vlees en groenten.
garnaal 300x185 - Sterren uit de Ecuadoriaanse keuken
Garnalen
De bekendste garnalen uit Ecuador zijn de witte garnalen (‘white leg shrimps’) ook wel ‘litopenaeus vannamei’. Deze soort is goed voor 95 procent van de jaarlijkse Ecuadoriaanse garnalenproductie. Dankzij de zeer gunstige klimaatomstandigheden in Ecuador zijn er drie oogstmomenten per jaar. Deze garnalen staan bekend om hun verfijnde smaak, kleur en structuur. De witte garnaal is dan ook het ideale ingrediënt bij het maken van een ceviche, waarbij limoen- en sinaasappelsap de grote smaakmakers zijn. Het grote verschil met de wereldberoemde Peruaanse ceviche? In Ecuador worden de garnalen geserveerd in de marinade, waardoor het meer een soepconsistentie heeft. Daarnaast worden de garnalen altijd even licht voorgegaard, terwijl in Peru de vis bijna altijd rauw wordt verwerkt. Info: http://visit.ecuador.travel/culinario/site/en/ of www.proecuador.gob.ec/en/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress