Food Recipes Secret Snack Pleasures

Streetfood uit de Middeleeuwen

Natuurboterwafel marcelineke 220x300 - Streetfood uit de MiddeleeuwenDenk je aan België dan denk je aan friet, bier én wafels. Een van de bekendste koekjes vandaag de dag stamt uit het assortiment van de West-Vlaamse Jules Destrooper: de Natuurboterwafel, die dit jaar precies 125 jaar bestaat. Wafels zijn een soort streetfood avant la lettre, zeg maar.
Natuurboterwafel met cheddar spek tomaat chili marcelineke 300x200 - Streetfood uit de Middeleeuwen
De voorloper van de Natuurboterwafel vinden we immers in de Middeleeuwen. Straatverkopers verkochten dunne opgerolde wafels aan de smulpaapjes van die tijd. In 1890 bakte Jules Destrooper zijn eerste Natuurboterwafel. Nu, 125 jaar later, is het lokale koekje dat ooit begon als streetfood een wereldwijd bekende lekkernij.
Natuurboterwafel met chutney van vijgen en blauwaderkaas marcelineke 194x300 - Streetfood uit de Middeleeuwen
Het Vlaamse gelukskoekje
De Natuurboterwafel, die ook wel ‘lukke’ wordt genoemd, is de Belgische variant van het gelukskoekje. De oorsprong van de naam ‘lukke’ heeft alles te maken met de functie als nieuwjaarsgeschenk. Vroeger was het de gewoonte om als kind je peter of meter te gaan ‘lukken’: een gelukkig nieuwjaar wensen. In ruil voor deze nieuwjaarswens kreeg je een dunne harde wafel cadeau.

Ieder een eigen recept
Voor het maken van lukken had iedere vrouw haar eigen recept. Het bakken was een familieritueel dat begon op tweede kerstdag en liep tot oudejaarsdag. Bloem, suiker, boter en eieren werden tot een stevige massa gekneed. Daarna werd het deeg in een kelder gezet om verder op te stijven. Opa, oma en de kleinkinderen hielpen mee om van het deeg bolletjes te maken en deze tot worstjes te rollen. De vader des huizes stookte het vuur waarna de wafeltjes werden gebakken in een speciaal lukijzer dat bij de lokale smid was gemaakt. De misbaksels die aan het ijzer bleven kleven, ook wel martelaars genoemd, mochten de kinderen alvast opsnoepen.
NatuurBoterwafel met vijgen en blauwaderkaas marcelineke 300x215 - Streetfood uit de Middeleeuwen
Geheim
Ook de Natuurboterwafels van Jules Destrooper worden tot op de dag van vandaag nog steeds gemaakt naar een negentiende eeuws geheim recept. Voor het deeg worden enkel natuurlijke ingrediënten gebruikt, zoals echte hoeveboter. De koekjes dragen sinds 2006 het officiële keurmerk ‘Streekproduct uit de Westhoek’ en zijn al meerdere malen bekroond met een Superior Taste Award.

Lucky Art Parade
De 125e verjaardag van zijn wafel wordt natuurlijk door Hofleverancier Jules Destrooper gevierd, onder meer met de Lucky Art Parade. Samen met 29 Bekende Vlamingen maakte Jules Destrooper verrassende kunstwerken. Onder andere Kim Clijsters, Kristien Hemmerechts en Kelly Pfaff toverden een levensgrote ‘Lukke’ om tot een waar kunstwerk. De Lucky Art Parade is “on tour” en onder andere nog in Antwerpen te bewonderen. In 2016 worden de kunstwerken geveild voor het goede doel.

Marcelinekes foodpairing tips:
* Beleg een eens natuurboterwafel met cheddar, spek, tomaat en chili

* of met vijgen en blauwaderkaas
* of met chutney van vijgen en blauwaderkaas

Succes gegarandeerd!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress