Bites & Booze Books Cookbooks Food Recipes

Zalige zoetigheid met een Arabische twist

Druppel Rozenwater cover marcelineke 260x300 - Zalige zoetigheid met een Arabische twistPersoonlijk vind ik ‘m verrukkelijk: de exotische, Arabische keuken: traditioneel, gezond en natuurlijk. De grote hoeveelheid groenten, granen, kruiden en specerijen verworden samen tot gerechten met intense smaken. toe worden gebruikt.

 

Het boek Een Drupppel Rozenwater van Nadia Zerouali (1975) en Merijn Tol (1972) gaat in op de zoete recepten uit de grote Arabische wereld. Enne, tip van uw blogger: een paar druppels oranjebloesemwater, een typisch ingredient uit deze keuken, geven je smoothie net dat beetje extra! En bijgaand als ‘voorproefje’ uit het boek het supergemakkelijke recept voor knapperige sesamkoekjes uit het Midden-Oosten.

 

Moderne twist
Kenmerkend in de hartige Arabische keuken is het gebruik van kikkererwten, yoghurt, rijst, linzen, aubergines en citroen. De islam en het jodendom hebben de keuken aangevuld met kaas- en vleesrecepten. In Een Druppel Rozenwater (ca. € 17,95) geven Nadia en Merijn echter hun lekkerste zoete recepten prijs uit Noord-Afrika, het Midden-Oosten en de Méditerranée. Hun zoete gerechten – van koekjes en taarten tot puddingen en drankjes – zijn doordrenkt van oranjebloesem – en rozenwater. De ingrediënten die ze gebruiken zijn onder meer amandelen, pistachenoten, citroen en sinaasappel. Klassiek Arabisch met een moderne twist.

 

Nadia en Merijn zijn al jaren een gevestigd duo binnen de kookwereld. Naast het feit dat ze allebei hun sporen verdiend hebben in de culinaire wereld, zijn ze ook bekend door hun kookboeken over de Arabische invloed op de (mediterrane) keuken. De dames hebben veel gereisd en in ieder land de culinaire tradities geleerd van de ‘locals’ om thuis hun eigen nieuwe receptuur te maken, maar wel met de traditie als basis.
sesamkoekjes marcelineke 225x300 - Zalige zoetigheid met een Arabische twist
Recept Barazeh – Knapperige sesamkoekjes uit het Midden-Oosten
(Klassiek koekje uit Syrië en Libanon)

Ingrediënten (voor 20-25 koekjes): * 75 g sesamzaad, * 1 eetl honing, * 200 g bloem, * 100 g maïzena, * halve eetl bakpoeder, * 175 g suiker, * 170 g koude boter, * zout, * 100 g grofgehakte pistachenoten

Bereiden: * Verwarm de oven voor op 180° C. * Meng het sesamzaad met de honing en 1 eetl warm water, * Spreid het uit op het bakpapier, * Meng de bloem, maïzena, bakpoeder en suiker, * Snijd de boter door het bloemmengsel in blokjes alsof je een korstdeeg maakt, * Voeg 150 ml water toe tot je een soepel deeg hebt, * Vorm kleine of grotere balletjes van de koekjes (liefst formaat walnoot) en druk ze plat, * Dip de platte kant in de pistache en de bovenkant in het ‘natte’ sesamzaad, * Leg ze – voldoende uit elkaar – op een met bakpapier beklede bakplaat met de sesamkant naar boven, * Bak ze in de oven in 15-20 min goudbruin, * Laat goed afkoelen.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress