Bites & Booze Blogs Home

Laboratorium van de Smaak

koopkoe - Laboratorium van de SmaakLifestyle Lab Najaar 2014: Laboratorium van de Smaak

Van zwaar gietijzeren kookgerei en rauwe chocolade tot heerlijke door chef-kok Roel Gielissen geprepareerde runderhapjes van een traceerbare koe, Lifestyle Lab Najaar 2014 bood weer genoeg te watertanden. Voor een middag was de Amsterdamse Prinsengracht 528 omgetoverd tot een waar ‘proeflokaal’, een laboratorium van de smaak.

pannen kookpunt - Laboratorium van de SmaakEen roze scooter geeft duidelijk de ingang van deze pop-up locatie aan. Roze is immers de kleur van laborganisatoren Miss Publicity en WE PR. Met een bubbeltje in handen raak ik eerst in gesprek met Ria van Kookpunt, een online kookwinkel, die hier gietijzeren Lodge pannen onder de aandacht brengt. Ze ogen loodzwaar maar ik kan me herinneren dat mijn moeder, die kok is, vroeger zo’n immense gietijzeren koekenpan had die je nooit met afwasmiddel mocht afwassen. Het beste was om hem keer op keer met keukenpapier schoon te maken. En ik moet zeggen: we zijn inmiddels veertig jaar verder en die pan doet het nog steeds! Behoorlijk duurzaam dus en zeker niet gemaakt om na een paar jaar het loodje te leggen. En dat geldt ook voor deze Lodge pannen, verzekert Ria me.

Koeienabonnement

Even verderop hoor ik twee mensen in onvervalst Tilburgs met elkaar converseren. Tilburg, mijn studentenstadje; ik ben een sucker voor dat specifieke bijna ‘smerige’ dialect en meng me graag in het gesprek. De blogster met wie Yvo van Koopeenkoe.nl staat te praten, is net als hij afkomstig uit de mij geliefde stad en geanimeerd hoor ik toe hoe Yvo vol verve over zijn initiatief vertelt. Via de site koopeenkoe.nl wordt minder vlees eten gepromoot, maar met dien verstande: als je toch vlees eet, kies dan voor goed en traceerbaar vlees. Je abonneert je op een koe en bestelt jouw deel van het dier, dat je in de vorm van een pakket krijgt toegestuurd. Een pakket bestaat uit van alles van de koe: van worst tot biefstuk. Als de koe op 100{38c455d75a0fc80bc45819dc06eeaf52aa4379329a867b632ca7310b4a5ba9f1} staat, is al haar vlees verkocht en wordt de koe geslacht, minimaal twee weken gerijpt en verwerkt. Van bestellen tot leveren duurt gemiddeld vier weken.
Natuurlijk dient de vraag zich aan of de koeien dan ook tot het biologische segment mogen worden gerekend.  “De enige reden dat koopeenkoe.nl geen biologisch keurmerk heeft, is dat we juist eigen gras gebruiken en geen gecertificeerd voer. Al kan het feitelijk niet veel puurder worden dan een onbespoten weide.

koopkoe2 - Laboratorium van de SmaakDe koeien worden bijgevoederd met (grotendeels eigen) tarwe, bietenpulp en bierbostel. Antibiotica wordt alleen toegediend als de dieren ziek zijn, dus niet preventief.”
Dat stelt ons gerust en als we een hapje proeven van een door chef-kok Roel gebakken biefstukje zijn we overtuigd. Jammie! En het smaakt sowieso meteen een stuk beter als je weet dat je een dier proeft dat een fijn leven heeft gehad.

Koop een varken

Sinds vandaag is het initiatief uitgebreid met – hoe kan het ook anders? – koopeenvarken.nl.
Onder het motto ‘Blije beesten en betaalbaar vlees’ koop je een vleespakket afkomstig van een varken dat een fijn leven vol modderbaden en goed voer heeft gehad. De varkens van koopeenvarken.nl hebben bovendien extra lang mogen groeien en zijn van een smakelijk ras dat ook wel het Nederlandse Ibericovarken wordt genoemd. Dat is dus lekker, voor zowel mens als dier. Omdat koopeenvarken.nl van de boer direct aan jou levert, is het vlees ook nog eens prima betaalbaar.

Lustopwekkend

brodericks - Laboratorium van de Smaak brodericks 1 - Laboratorium van de Smaak
Inmiddels vloeit de Barefootwijn rijkelijk en raak ik in gesprek met de sympathieke Ierse Bernard van chocolademerk Broderick’s. Hun moeder verzon ooit het recept voor de chocolade en inmiddels is Broderick’s een groot familiebedrijf. Royaal stopt Bernard een aantal varianten van de chocolade in mijn handen en drukt me op het hart hem te mailen, zodat hij een uitgebreid pakket voor mijn zonen kan opsturen. Zo gezegd, zo gedaan maar de postbode heeft helaas nog niet aangebeld.

Gek op pure chocolade als ik ben, kon ik mijn hart ophalen aan het assortiment van Lovechock. Met name de nieuwe variant Pecan/Maca doet mijn hart sneller kloppen. De donkere ‘superfood’ raw chocolate in combinatie met het lustopwekkende wonderstofje maca is werkelijk niet te versmaden.

Opgewarmd fruitsapje

hot drinks - Laboratorium van de Smaak Alain Indria - Laboratorium van de Smaak

 

Ik kan het Lab niet verlaten zonder een nadere kennismaking met de Vlaming Alain Indria en zijn Lombardia hot drinks in diverse smaken. Ginger Love, Coconut Vibrations en Green Love. Omdat aan gember (ginger) diverse helende kenmerken worden toegekend, wordt op de site van www.gingerlove.be, die ik later thuis bekijk, niet geaarzeld hierop voort te borduren. Hoe ongelooflijk sympathiek Alain zijn verhaal ook weet te brengen, bij het proeven krijg ik vooral niet heel smakelijke associaties met een opgewarmd fruitsapje. Smaken verschillen gelukkig nog altijd.

Geheel in het kader van de food & drinks die tijdens dit Lifestyle Lab in de schijnwerper staan, worden we on top of it all übergezond  verrast met live geprepareerde je-vingers-erbij-aflikkend-lekkere sushi. Haute cuisine van Fushion restaurant Umami. Verfijnd en subliem. Vol culinaire inspiratie stapte ik weer in de tram naar huis. Proeven, voelen, vragen, ruiken, experimenteren en leren… Zoals het er ook in een echt laboratorium aan toe gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress