Blogs Food Home Recipes

Lee Kum Kee: Chinees koken op niveau

Thuis authentiek Chinees eten
Zeekwal? Hellup!

04122014 HanTing 14 JZmg - Lee Kum Kee: Chinees koken op niveauDenk jij bij Chinees eten vooral aan nasi of bami met saté en babi pangang met kroepoek? Dit heeft namelijk weinig met de ware Chinese keuken van doen. Vanaf vandaag is de authentieke Chinese keuken wel voor iedereen in Nederland geopend. De uitgebreide sauzenrange van de uitvinder van de oestersaus, Lee Kum Kee, ligt nu in de schappen van Albert Heijn. De kick-off ging van start met een exclusieve perslunch in ’s-lands enige Chinese Michelinsterrenrestaurant Han Ting Cuisine in Den Haag. Chef Han Ji verzorgde hier een exquise viergangenmenu, waarin de sauzen van Lee Kum Kee de hoofdrol speelden.

 

04122014 HanTing 04 JZmg - Lee Kum Kee: Chinees koken op niveauOok ik was bij dit exclusieve event aanwezig en bevond me in het illustere gezelschap van het top culinair journaille van Nederland, onder wie vinoloog Onno Kleyn, Karin Luiten (o.m. Trouw), culinair manager Theor Verplancke (Umami) en Marieke Ordelmans (freelancer met een waslijst aan glamoureuze opdrachtgevers). Samen genoten we, onder het toeziend oog van chef Han zelf, van gerechten die stuk voor stuk kunstwerken waren, zowel voor het oog als voor onze smaakpapillen.

Spaans benauwd

De eerste gang bestond uit dungesneden tonijn met een marinade van sojasuas en ketjap; een crème van eendenlever; mousse van yuzu en nootmuskaat; rode grapefruit en navelsinaasappel; verse tomaat met basilicum en rauwe scheermessen gemarineerd in light soja en wijn. Hierop volgde geroosterde langoustine met tartaar van langoustine; mousse van venkel; XO saus; tartaar van coquille met geroosterde coquille en kumquat; krokant van coquille.

gerecht1mg - Lee Kum Kee: Chinees koken op niveau

Hoe overtreffelijk de gerechten ook waren, inmiddels kreeg ik het enigszins Spaans benauwd. Een week eerder had ik het menu onder ogen gekregen en gezien dat de vierde gang kwal zou bevatten. Toen ik dit voorts op een verjaardagsfeest vertelde, begon ik bijna te kokhalzen bij de gedachte aan een glibberige kwal die ik zou moeten verorberen. Natuurlijk prentte ik mezelf in dat het hier een Michelinsterren-kok betrof; wat hij ook zou serveren, het zou vast en zeker uitzonderlijk smaakvol zijn. Ik probeerde dus moed te houden.

De derde gang kwam op tafel. Geroosterde kwartel met gekarameliseerde Noorse garnalen; crème van pastinaak met sojabonen en schuim van Chinese pruimen met een saus van zwarte bonen en knoflook. Het was mijn eerste kennismaking met een kwartel en kan niet wachten op de volgende keer! Om je vingers bij op te eten.

gerecht5mg - Lee Kum Kee: Chinees koken op niveau
Salade van zeekwal
Onontkoombaar diende de gevreesde vierde gang zich aan. Kunstig opgemaakt of niet, ik bestudeerde mijn bord met argusogen. Officieel stond op de menukaart: Krokant gebakken eendenborst (herkenbaar, check!), salade van zeekwal en tofuvel (hmmm… hiervoor kwamen meerdere verfijnde garnituurtjes in aanmerking, hellup!); gestoomde eendenbout in Chinese pannenkoek met hoisin gel (check!) en een rouleau van gestoofde eendenpoot (check!). Om gênante oprispingen aan deze chique dis te voorkomen, besloot ik alle herkenbare onderdelen tot me te nemen en alles waar ik over twijfelde dan maar te laten liggen. Jammer maar helaas.

gerecht 4 - Lee Kum Kee: Chinees koken op niveau
Culinaire pareltjes
In elke gerecht stonden de sauzen van Lee Kum Kee in de schijnwerper. Chef Han en Chinese chef-koks wereldwijd maken graag gebruik van het uitgebreide assortiment van de uitvinder van de wereldberoemde oestersaus. De sojasaus en de zwarte bonensaus met knoflook; alle spelen ze een hoofdrol in een de traditionele Chinese keuken en kennen ze geen geheimen voor chefs die authentiek Chinees koken.

Deze culinaire pareltjes waren tot vandaag hoogstens in toko’s en oosterse winkels in Nederland te verkrijgen, terwijl elke ware Chinese chef met de sauzen van Lee Kum Kee kookt. Lee Kum Kee springt eruit omdat de sauzen enorm veelzijdig zijn. Nu de sauzen van Lee Kum Kee voor iedereen toegankelijk in de supermarkt liggen, kan Chinees koken op niveau dus ook in de eigen keuken. En nog even diepe buiging voor chef Han en zijn restaurant: high-end voor een voor iedereen haalbare prijs. Waar vind je dat nog?

gerecht 2 mg - Lee Kum Kee: Chinees koken op niveauInfo Lee Kum Kee: http://eu.lkk.com/en-GB of Facebook: www.facebook.com/LeeKumKeeEurope

Het bewijs dat Lee Kum Kee de uitvinder is van de Oestersaus zie je hierwww.youtube.com/watch?v=D2orDyWhkHU

Info: Han Ting Cuisine: www.hantingcuisine.nl

255g POSmg 93x300 - Lee Kum Kee: Chinees koken op niveau

 

Recept:
Chili Knoflook Garnaal (2-4 personen)

Ingrediënten: * 4 grote, hele gamba’s (elk van ong. 100 gram), * 10 gr. lente-uitjes, gehakt, * 10 gr. knoflook, gehakt; Sausmix: * 2 eetl. Lee Kum Kee Chili-Knoflooksaus, * 2 eetl. Lee Kum Kee Premium Oestersaus (of Panda Oestersaus), * 1 eetl. boter, * 1 eetl. witte wijn

Bereiding: * Verwarm de oven voor op 180 C (200 C hete lucht) * Snijd de gamba’s open en verwijder het darmkanaal. Leg apart op een stuk keukenpapier * Meng de sausmix met de gehakte lente-uitjes en knoflook en vul de garnalen * Laat gedurende 8-10 minuten gaar worden in de oven en dien dan meteen op.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress