Blogs Food Home

Wat weet jij eigenlijk van makreel?

markreel vers 300x169 - Wat weet jij eigenlijk van makreel?Om meer te leren over makreel en op uitnodiging van het Nederlands Visbureau bevonden vriend B en ik onszelf afgelopen week temidden van de crème-de-la-crème van het culinair Nederlands journaille. Een gezelschap dat van toeten en blazen weet en zichzelf vaak enorm serieus neemt.

 

Uiteindelijk draaide het niet om de aanwezigen maar om de ster van deze middag: makreel. Een vette vis die we allemaal kennen uit de supermarkt, lekker makkelijk voorverpakt, goudgeel en jammie. Ik maak er zelf graag een op de Surinaamse keuken geïnspireerd gerecht mee: olie in de pan, dan makreel en Spaanse pepers erbij en flink wat trassi; op het laatste moment gesnipperd lente-uitje erbij, en dan serveren op stokbrood uit de oven.

gerookte makreel klein 300x169 - Wat weet jij eigenlijk van makreel?

Schijnwerpers

Het Nederlands Visbureau – dat is opgezet en wordt gerund door een bijzonder gedreven vrouw genaamd Agnes – zet om de zoveel tijd een vissoort in de schijnwerpers. Zo kwam haring in een eerdere editie aan bod. Vandaag mocht de makreel dus ‘shinen’, letterlijk en figuurlijk.

 

Wat weet jij eigenlijk van makreel? Ik wist dat het een lekkere vis is. Een vette vis, dus ‘goed voor de hersenen’, toch? Ik kende makreel eigenlijk voornamelijk in de eerder beschreven variant uit de supermarkt. Lekker goedkoop ook.

makreeltartaar klein 300x169 - Wat weet jij eigenlijk van makreel?

Makreeltartaar

Vandaag proefde ik makreel op manieren die ik zelf niet had kunnen bedenken, waaronder een makreel americain van de hand van SVO docent Nico Waasdorp die ook de wat mij betreft winnaar van de voorafjes verzon: het toastje met de makreeltartaar (recept hier). De nadrukkelijk smaak van makreel werd niet ondergesneeuwd door alle andere ingrediënten maar juist versterkt.

 

Vriestrawlers

Daarnaast heb ik geleerd dat je duurzaam bezig bent als je voor makreel kiest, want overbevist is deze makker evenmin, in tegenstelling tot tonijn. Is makreel vissen simpel? Nee. De vissers hebben uitgekiende systemen als ‘vriestrawlers’ waarbij de netten in een bepaalde vorm en op een bepaalde manier uitwaaieren en de visser de kennis moet hebben om ze op het juiste moment die school makreel te laten ingaan.

zalm klein 1 300x169 - Wat weet jij eigenlijk van makreel?

Brexit

Had jij er eigenlijk al eens bij stilgestaan dat het visje dat nu zomaar op je bordje ligt binnenkort misschien alleen nog maar voor een fortuin verkrijgbaar is? Oorzaak? Brexit. Nederlandse vissers halen een enorm deel van onze visvoorraad uit wateren die territoriaal aan de het Verenigd Koninkrijk toebehoren. Makreel wordt bijvoorbeeld slecht mondjesmaat uit de Noordzee gehaald; deze vis voelt zich heerlijk in noordelijk territoria zoals rond de (Britse) Faroee eilanden. Tja.

 

Belangen

Geniet dus zolang het kan. Op de achtergrond van elke vis die we eten, spelen zoveel belangen: van vissers, van opslag, van groothandels en visboeren, restaurateurs en particulieren. Ongezien werken lobbyisten zich uit de naad, pappen en nathouden is het devies, om verdragen te sluiten waardoor jij en ik elke dag weer die verse, gerookte en vooral betaalbare übergezonde vette vis in de supermarkt aantreffen.

 

Omega 3

Voedingsdeskundige Lenny Versteegden vulde onze leemtes in makreeltrivia enthousiast aan. Met Brabantse tongval en charmante oprechte overtuiging in haar betoog, leerden we in vogelvlucht concrete, handige en dagelijks nuttige wetenswaardigheden die we al dan niet wisten. Dat makreel als vette vis veel Omega3 vetten bevat, die hart- en vaatziekten zouden kunnen tegengaan, gunstig zijn voor ogen en hersenen en zelfs tijdens een zwangerschap al bevorderlijk voor de netvliesontwikkeling zou zijn. Nog een feitje: in makreel zitten tweemaal zoveel omega 3 vetzuren als in zalm. Bron: www.medicinfo.nl

makreel ras al hanout kenney ludwig 300x169 - Wat weet jij eigenlijk van makreel?

Bijgaand het recept voor makreeltartaar;

Recept makreeltartaar van Nico Waasdorp:
Lunch- of voorgerecht voor 4 pers.

 

Ingrediënten:

 • 4 verse makreelfilets zonder huid
 • 15 gram kappertjes
 • blaadjes van 6 takjes dille
 • blaadjes van 4 takjes bladpeterselie
 • 6 stengels bieslook
 • 15 gram cornichons
 • ¼ sjalot
 • 1 eetlepel crème fraîche

Bereiden:

 1. Snipper het sjalotje en hak de kruiden ragfijn
 2. Snijd de cornichons en kappertjes zo dat deze nog goed zijn te herkennen en voor een beet zorgen
 3. Verwijder de middelste graad van de makreelfilets en snijd de vis in blokjes van een halve centimeter
 4. Meng alles goed en breng op smaak met peper, zout en vers citroensap
 5. Serveer met toast en garneer met partje citroen en takje dille

Variatietip: voeg sperziebonen toe

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress