Blogs Cocktails & more Food Home

EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem

REPORTAGE
Gezond (over)leven begint bij EkoPlaza Amsterdam

9.brood afdeling download - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleemAls Bourgondisch schrijver beland je op de meest uiteenlopende events en plekken. Waarbij de vip-opening van een nieuwe, grote EkoPlaza aan de Stadhouderskade in Amsterdam geheel binnen dat plaatje past. Als liefhebber van alles wat met respect voor mens en natuur is gemaakt, verzaakte ik uiteraard niet. Samen met vriendin Mirjana, MS-patiënte en in dit geval gekluisterd aan haar rolstoel, beproefde ik de gehandicaptvriendelijkheid van de winkel alswel de heerlijke biologische hapjes. Van een auberginedrol tot lamsworst uit Brabant, uiteraard allemaal biologisch.

Er werd behoorlijk wat uit de kast getrokken voor dit exclusieve event. Olympisch snowboardkampioene Nicolien Sauerbreij zou als ambassadeur van EkoPlaza aanwezig zijn en singer/songwriter Stevie Ann zou het geheel muzikaal opluisteren. En waarschijnlijk werd dit allemaal waargemaakt. Oké, heel eerlijk, ik zou Nicolien Sauerbreij nog van geen vijf centimeter afstand herkennen, maar ze was vast aanwezig in het nogal matte gezelschap. En Stevie Ann. Als danceliefhebber ken ik deze singer/songwriter louter van naam en bij mijn weten komt ze uit mijn geboorteregio, uit het Limburgse dorp Roggel, maar correct me if I’m wrong. Inderdaad stond er een meisje met gitaar op een podium, dat zal ze zijn geweest. 

 

21. Stevie ann 1 - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem

Rolstoeltoegankelijk

In the pocket, bovenstaande eis. Immers, ergens impliceert het gedachtengoed van EkoPlaza toch een idealisme, een groot denken, waarin nimmer een medemens de toegang tot deze geweldige biologische wereld zou worden ontzegd. EkoPlaza is immers geen gemiddelde prijsvechter. Op een of andere manier veronderstel ik automatisch de invalidenvriendelijkheid van een dergelijke organisatie met een eerlijke, biologische instelling.

5. richard van de wijnen - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem 6. Wijnrichard van Coenecoop met mij - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem

Het bewijs

Hoewel ik met Mirjana al eens in Bos en Lommer (ook Amsterdam) op een geslaagde jacht ben gegaan naar een parkeervergunning voor invaliden (lees het blog: Verschil moet er zijn), had ik nog nooit met haar fulltime so to speak een pr-aangelegenheid bezocht waarin ze consequent in haar rolstoel zat.
Die parkeervergunning die we samen destijds haalden, kwam nu natuurlijk enorm van pas. We stonden gratis nog net niet  voor de deur. En terecht, want als je toch al zoveel veren moet laten in dit leven vanwege een ziekte waarvoor je nooit heb gekozen, mag je dan soms ook een beetje respijt krijgen?! Lijkt mij persoonlijk niet meer dan normaal. Laten we wel wezen.
We hadden een meter of zestig te gaan vanaf de auto naar de ingang van Ekoplaza. Eerst ging ik ervan uit dat ze gewoon meeliep. Oké, ze had van te voren op facebook al geoppperd: ‘Rolstoeltoegankelijk?’ ‘Grapje’, dacht ik en reageerde: ‘Idd. Ideetje’. Of zo. Wist ik veel dat ze haar rolstoel standaard achterin de auto heeft liggen en dat ze vanwege haar huidige conditie overwoog deze in te zetten. In de auto hadden we het erover en ik was eigenlijk meteen vóór dat ze in haar ‘voertuig’ stapte en we samen zouden onderzoeken of deze EkoPlaza op haar was toegerust.
3. Hapjes in overvloed - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem 4. sushi - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem

Schoonheidssalon in supermarkt
Om te beginnen: binnenrollen was geen probleem! Noch de breedte bij elke kassa of de ruimtes tussen de schappen bleken onoverkomelijke obstakels en zelfs de Dr. Hauschka en Weleda schoonheidssalon wist wel raad met deze weldenkende, slimme vrouw in een rolstoel. Goed idee naar Amerikaans voorbeeld trouwens: een schoonheidssalon in de supermarkt.
Eigenlijk weinig op aan te merken, op die rolstoeltoegankelijkheid bij EkoPlaza, op het ieniemienie detail na dat de pinautomaten weliswaar laag genoeg voor een rolstoeler zijn ingezet, maar omdat ze niet kantelbaar zijn, is voor onze rolstoelgezetene medemens, tenzij hij of zij meer dan 1.90 m is, het te betalen bedrag niet te lezen. En ja, die gehandicapten-wc… die is er ook nog niet. Gelukkig kan Mirjana nog wel kleine stukken lopen, dus we hoefden geen beroep op andere, wellicht gênante alternatieven te doen.

22. Annemarie vertelt Mirjana bevlogen over haar vak - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem 24. schoonheidssalon in supermarkt - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem

Shocking
Het bleef voor mij op z’n minst een openbaring. Mirjana is sort of gewend aan het gevoel van onzichtbaar zijn als je in een rolstoel zit. Als moeder van twee zonen van 11 en 13 vond ik het echter behoorlijk shocking hoe mijn jongens mìnder over het hoofd worden gezien dan mijn dierbare vriendin op een event met nota bene louter volwassenen. Gelukkig konden we er samen om lachen. Ik liep soms voor haar uit en baande de weg, excuus en vrij baan vragend. Zij deed het overigens net zo makkelijk zelf.
Ik vroeg haar van te voren hoe het zit met het cliché, dat als je in een rolstoel zit, mensen gewoon over je hoofd heen praten alsof je er niet bent. Ondanks mijn gemiddelde optimisme veronderstelde ik nogal misantropisch bijna dat dit zou gebeuren vanavond; dat ik zou meemaken dat iemand werkelijk in Mirjana’s bijzijn óver haar zou praten in plaats van mèt haar. Dit vooroordeel werd gelukkig niet bewaarheid.

Coca Cola Light break
Bij binnenkomst kregen we meteen een beloofd hapje geserveerd. De exclusieve uitnodiging behelsde immers een teaserfilmpje voor de vip-night waarbij oneliners als ‘Proef de heerlijke smaak van biologische hapjes’ of ‘verantwoord gemaakte en lekkere wijnen’ werden gepromoot terwijl ik geen smakelijke hapjes in de video kon ontwaren en de wijnen aan de man/vrouw werden gebracht met een blik op stoffige ruimtes en zeker geen bouwvakkers zoals je in een coca cola light break reclame ontwaart. En toen volgden in het filmpje de gevleugelde woorden: “Vers, biologisch eten, genieten en gezond leven voor iedereen bereikbaar maken door het zelf te beleven.” En: “De sprankelende winkel biedt de consument een complete beleving: van supermarkt met eerlijke en verse producten voor thuis – uiteraard met een volledig biologisch assortiment – en een salade en koffiebar met lunchhoek tot aan een beautysalon voor schoonheidsbehandelingen en een speciale gecertificeerde GOTS-kledinglijn (Global Organic Textile Standard) made by Hans Ubbink aan toe.” In samenspraak met een niet onknappe jongeman van begin twintig kwam ik vanavond tot de conclusie dat de betreffende Ubbink-shirts ongeveer 35 euro kosten, wat wij beiden nog wel acceptabel achtten.
1. auberginedrol - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem14. zalmwraps 2 - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem

Eten doe je met je ogen
De eerste hapjes die we kregen, waren heerlijk: auberginepasta met granaatappel op een toastje, natuurlijk volkomen verantwoord, en een champignon/olijvenpasta met flinke schaven Parmezaanse kaas. Met dien verstande dat degene die de pasta’s overduidelijk met een spuitzak op de toast had gespoten, zich geen rekenschap heeft gegeven van het feit dat je allereerst eet met je ogen. In het geval van auberginepasta en champignon/olijvenpasta kwamen de heus smakelijke hapjes helaas over als een uitgerekte hondendrol op toast. Het is dat we beter wisten… Toen ik de jongedame die met plateaus vol, ja, hondendrollen rond moet lopen, met dit gegeven confronteerde, beaamde ze onmiddellijk volmondig dat ook zij niet blij was om met een dusdanig onooglijke amuse rond te lopen, hoe lekker het uiteindelijk ook smaakte. En ach ja, eenmaal in de zeikmodus: de kokos overheerste naar onze smaak in het soepje, maar voor de rest waren we best blij, Mirjana en ik.

 

Helden

De zowel gezellige als culinair overtreffende helden van het festijn waren allen Noord-Brabanders: Jurgen van Bakel met zijn oom Willy van de onwaarschijnlijk verslavende gerookte zalm en Henk van Oers van de biologische lamsworst.
Lamsworst? Ja, lamsworst. En voor iemand die af en toe best wat vlees lust, maar dan flink doorbakken en zeker geen lam vanwege die typische smaak: ik ben om! Wat een lekkere cervelaat, om het oneerbiedig zo te noemen. Henk schijnt ook nog een echte paté te maken, eentje die lijkt op de vroegere staafpaté, waar ik al eeuwen naar zoek maar die duidelijk niet meer in zwang is. Het gaat mij om de stevigheid van die staafpaté die ik me levendig uit mijn jeugd herinner, de structuur, die typische smaak. Sommige huisgemaakte leverworsten komen in de richting, maar zijn het gewoon net niet. En die supermarktroom-, champignon-, peper- en cranberrypaté zijn meer water en vocht dan paté! Wat een slappe aftreksels. Lang verhaal kort: Henk zou nog goede, echte paté maken, biologisch… Dat wordt een interview en proeven, ergens begin volgend jaar.

11. biologische vleeswaren - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem St. Hendrick links Henk vanOers zelf - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleemPure Passie

Toppers van de Eko-avond waren eveneens Jurgen en Willy. Zij opereren uit pure passie! Het toverwoord, voor mij althans. De bevlogenheid straalde van neef en oom af. Wat die twee doen en hoe ze erover verhalen, is een verhaal apart. Hoe deze mannen vertelden over hun vak, is een documentaire waard! En gelukkig heb ik een deal gesloten: zij leren mij vis fileren, wanneer ik hen begin volgend jaar ga interviewen. Ook al leren ze het me trouwens niet, ik ga toch wel!

29. mirjana en willy - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleem 27. nog een actiefoto me met Jurgen - EkoPlaza: Binnenrollen geen probleemEkoPlaza-pr-dame Sigrid en haar man zijn het er met Mirjana en mijzelf concluderend over eens: het is en blijft te gek voor woorden dat ongezond eten goedkoper is dan gezond eten. Iedereen vaart er wel bij als het andersom zou zijn, zegt mijn boerenverstand. Oké, misschien niet de op winstbejag beluste verzekeringsmaatschappijen, die er duidelijk wel bij varen als we juist een verslindend beroep op de gezondheidszorg doen. Het voelt wat mij betreft nog even als vechten tegen de bierkaai. Ik blijf echter stevig vasthouden aan de gedachte dat we een steentje in het water zijn, dat die grotere kringen veroorzaakt. Je moet iets om gezond te (over)leven. Je zou bijvoorbeeld bij EkoPlaza kunnen beginnen…

Tekst: Marceline Geelen/Foto’s: Marceline Geelen, Mirjana Uckuloglu

www.ekoplaza.nl
www.coenecoop.com
www.sthendrick.nl
www.maaslandaquacultuur.nl

(30 photos)

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress