Bites & Booze Cocktails & more Food Wanna eat out?

Griekse wijnen in de hoofdrol bij Karakter

Wijngaard LR marcelineke 300x169 - Griekse wijnen in de hoofdrol bij KarakterGriekse wijn is niet altijd een voor de hand liggende keus in een restaurant. Onterecht, wat Karakterchefs Nathan Vermunt en Pety Breugem betreft. Zij zijn al jaren fan van de wijnen uit het land der goden. Afgelopen zomer bezochten ze met het personeel van Karakter enkele Griekse wijngaarden en sindsdien zijn ze nog meer overtuigd van de kwaliteit van een aantal Griekse wijnhuizen. Een goede reden om Griekse wijnen de hoofdrol te laten spelen bij Karakter, en wel in het wijnarrangement bij het herfstverrassingsmenu.

Ooit werden er in Griekenland voornamelijk slobberwijnen geproduceerd, maar in de jaren tachtig veranderde dat toen een aantal Griekse wijnpioniers besloot om kwaliteitswijn te gaan maken. Inmiddels telt het land verschillende wijnhuizen die zich kunnen meten met hun Franse concullega’s. Pety Breugem en Nathan Vermunt verdiepten zich deze zomer samen met sommelier Rinus Dekker en gastheer Raoul Kleij in verschillende Griekse wijnhuizen en keerde enthousiast terug: “Het leuke aan de Griekse wijnhuizen is dat ze relatief jong zijn en daarom heel bevlogen zijn. Vaak hebben ze ook een bijzondere filosofie als het om wijn maken gaat.”
restaurant Karakter Marcelineke 300x168 - Griekse wijnen in de hoofdrol bij Karakter
Wijnfilosofie
Een wijnhuis met zo’n unieke filosofie is Karanika, eigendom van een Nederlands echtpaar dat twaalf jaar geleden naar Griekenland emigreerde om daar samen een wijngaard te beginnen. Nathan: “Alle wijn die zij maken, is biologisch-dynamisch geproduceerd, waarbij ze rekening houden met het effect van de maan en andere hemellichamen bij de groei van de druiven. Zij maken bruisende wijnen die zich echt kunnen meten met champagne. Het is een kleinschalig bedrijf waar het echtpaar zelf alles doet. Een mooie ervaring om te zien hoe zij met veel passie hun wijnen maken.”

Duister dessert
Hoewel de Griekse reis veel indruk heeft gemaakt op het kokende echtpaar, zal de Griekse keuken niet heel duidelijk terugkomen in hun menu. Hun Franse stijl van koken valt lastig hiermee te verenigen. Maar bepaalde smaken zullen wel herkenbaar zijn, zij het subtiel. Zo hebben ze Griekse saffraan meegenomen die in het dessert wordt verwerkt en wordt kaneel gebruikt in de pompoenpuree van het hoofdgerecht, een specerij die in de Griekse keuken veelvuldig gebruikt wordt. Het zijn dus vooral de wijnen die een Grieks tintje aan de maaltijd geven.
Gerecht met Griekse wijn LR marcelineke 224x300 - Griekse wijnen in de hoofdrol bij Karakter
Wijn met een legende
Bijzonder is de dessertwijn Mavro Daphne, een wijn met een eigen legende. Mavro betekent in het Grieks zoiets als duister of donker. Volgens de overlevering werd de wijn gecreëerd voor de echtgenoot van Daphne, een vrouw met een nogal duister karakter. De echtgenoot vernoemde een dessertwijn naar haar, omdat hij vond dat vrouwen zoet moeten zijn… Hoewel de wijn zoet is zoals dat hoort bij een dessertwijn, heeft hij een wat donker karakter. Een wijn met een verhaal bij een maaltijd met Karakter!

Authentieke sfeer
Met veel creativiteit bedenken chefs Nathan Vermunt en Pety Breugem gerechten die duurzaam maar niet alledaags zijn. Gerechten met karakter dus. De chefs koken sinds het prille begin van Karakter seizoensgebonden, dagvers en zoveel mogelijk biologisch en uit de omgeving. Restaurant Karakter huist in het Westelijk Handelsterrein in Rotterdam, een complex van oude pakhuizen. Een historische locatie met zware houten balken aan het plafond en een vloer van originele planken uit de voormalige pakhuizen.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress