Make your home your own

Duurzame cacaodoppen

cacaodoppen 001a WEBmg 300x206 - Duurzame cacaodoppenWeinig tuiniers zijn blij met slakken die het fraaie blad van tuinplanten veranderen in een gatenkaas of op katten die tussen de planten hun behoeften doen. En een strakke tuin wil je niet laten ontsieren door onkruid. Dit tuinseizoen is het credo daarom: voorkomen in plaats van bestrijden. Uiteraard op natuurlijke wijze. Een laagje cacaodoppen (ca. € 10,95) is een prima oplossing. Dat geeft bovendien tuinplanten voeding, heeft een decoratief effect en zorgt dat de tuingrond minder snel uitdroogt.

Een herkenbaar probleem voor tuinbezitters: bij vochtig weer worden slakken extra actief. Ze eten graag blad van bijvoorbeeld hosta’s. De duurzame cacaodoppen rondom de planten bieden uitkomst! Slakken lopen niet over de doppen en blijven dan ook uit de buurt.

Niet voor de poes
Cacaodoppen zorgen ervoor dat je tuin niet verandert in een kattenbak. Katten vinden het namelijk niet prettig om erop te lopen en in te graven. Wanneer je tuin dus voorziet van een laagje cacaodoppen blijven katten op respectabele afstand van de planten.

Decoratief
Cacaodoppen hebben ook een decoratieve waarde. Kale tuingrond wordt bedekt en krijgt een natuurlijke ‘look’. Planten komen daardoor extra mooi tot hun recht.

Waterbesparend
Met of zonder cacaodoppen: de planten dienen wel regelmatig water te krijgen. Cacaodoppen hebben een waterbesparende werking. Wanneer de tuingrond bedekt is door een laagje cacaodoppen is er sprake van geringe verdamping door zon (en wind). Bovendien laten cacaodoppen het vocht langzaam los aan de bodem (regulatie). Hierdoor hoef je minder vaak water te geven. Sproei je bijvoorbeeld normaal gesproken bij zonnig en droog weer eens in de twee dagen? Met een laagje cacaodoppen in de tuin kan het de helft minder!

Voedend
Door toevoeging van vocht krijgen cacaodoppen een voedende werking. De voedingstoffen worden via de wortels van de plant opgenomen en dat resulteert in een gezonde groei en bloei van planten.

Aan de slag
* Verwijder eerst het eventueel aanwezige onkruid en slakken
* Strooi vervolgens een laagje van drie à vier centimeter op de tuingrond
* Besproei de cacaodoppen met water zodat de doppen zich tot een poreuze laag verbinden.

Biologisch restproduct
Bij de productie van chocolade gaan cacaobonen in een machine. Eventueel aanwezig zand of andere verontreiniging wordt verwijderd. Vervolgens worden de bonen ‘gepeld’ en de cacao gewonnen. De schone cacaodoppen blijven als biologisch restproduct over. In de tuin krijgen ze een nieuwe, nuttige bestemming. Info: www.pokon.nl

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress