Bites & Booze Books Cookbooks Food Recipes Wanna eat out?

Jubileumboek vol Zaanse gerechten

george-b-marcelinekeHet befaamde Zaanse restaurant De Hoop op d’Swarte Walvis bestaat vijftig jaar en viert dat met een jubileumboek. Willem-Alexander en Máxima, Mikhail Gorbatsjov en talloze andere beroemdheden schoven aan tafel bij d’Swarte Walvis en dit leverde legendarische verhalen op. Deze zijn, samen met 50 bijzondere recepten, voor het eerst gebundeld in een jubileumkookboek.
soep-marcelineke
De Hoop op d’Swarte Walvis viert dit jaar haar gouden jubileum. Met als kers op de taart een rijk inspiratieboek: Gerechten & Verhalen, De hoop op d’Swarte Walvis. Een écht keukentafelboek, boordevol bijzondere, exquise, maar ook snelle en bekende gerechten uit de Zaanstreek, en doorspekt met anekdotes. Zoals de canapé met IJsselmeerpaling en hennepzaad – een knipoog naar zanger George Baker die in het fameuze restaurant aan de Zaan het verwerven van zijn eerste gouden plaat, Little Green Bag, vierde.
walvis_cover-marcelineke
Zaanse trots
Gerechten & Verhalen is het neusje van de zalm onder de kookboeken. Het is bovendien een echt streekproduct: fotograaf (Jeroen Niezen), stylist (Ingmar Niezen), vormgever (Stef Kuiper), drukker, binder en uitgever – ze komen allen uit de Zaanstreek. Auteur Bas Husslage, die de regie had, schreef het boek samen met mede-eigenaar van d’Swarte Walvis Paul Riteco: “Het is een feest van beleving en herkenning waarin we teruggrijpen op 50 jaar roemrijke geschiedenis met oude en (nieuwe) bijzondere recepten.” Chef-kok Rik van Diepen heeft over die klassieke specialiteiten een modern sausje gegoten. Zoals de inmiddels beroemde Zaanse mosterdsoep, ooit bedacht door voormalig souschef Fred Hummel.
27-Watervliet-runderwang-marcelineke
De legende – De Hoop op d’Swarte Walvis
Het befaamde restaurant is een historisch symbool op de wereldberoemde Zaanse Schans, middenin het hart van de voedingsmiddelenindustrie. Leden van het koningshuis, buitenlandse staatshoofden, Arabische sjeiks en beroemdheden als The Three Degrees, Charles Aznavour, Ringo Star, Bud Spencer en Terrence Hill schreven lovende woorden in het gastenboek. D’Swarte Walvis dankt haar naam aan een boot uit de tijd van de walvisvaart en bestaat uit drie monumentale panden. Het is tot 2003 in bezit geweest van Albert Heijn en inmiddels weer in Zaanse handen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress