Cookbooks Food Recipes

Heerlijke Tajines

9789044741032mg 299x300 - Heerlijke TajinesTajine is de naam van een geglazuurde stoofpot van aardwerk afkomstig uit Noord-Afrika. Een tajine wordt gebruikt voor het langzaam gaarkoken en stoven van vis- en groentegerechten. Net zoals de geurige Marokkaanse keuken is ook de tajine in Nederland populair. Het voordeel is dat alle smaken en aroma’s zich kunnen vermengen tijdens het langzame sudderen. Geniet van onweerstaanbare combinaties als lamsvlees met gedroogde vruchten, kip met gekonfijte citroen of dorade met koriander en limoen. Het boek Heerlijke Tajines van Thierry Rousillon wijst je de weg. (Uitg. Deltas; ca. 9,95 euro)

Traditionele tajines moeten vaak voor gebruik uren in het water staan en ze kunnen niet tegen direct contact met een warmtebron. Je mag ze dus niet direct op het gas of een kookplaat zetten. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook moderne modellen verkrijgbaar, meestal van gietijzer. Deze zijn ook geschikt voor inductiekookplaten. Het aantal combinaties en verschillende tajinerecepten is onbeperkt. Koken met een tajine is eveneens geschikt voor zoete gerechten op basis van verse en gedroogde vruchten, eveneens op smaak gebracht met specerijen of fijngesneden kruiden. Bijgaand een smakelijk recept uit het boek: Tajine van courgette en aubergine met basilicum.

fotomg 224x300 - Heerlijke Tajines
Recept: Tajine van courgette en aubergine met basilicum (6 pers.)

Nodig: * 6 courgettes, * 4 aubergines, * 12 zwarte olijven, * 6 uien, * 1 bosje basilicum, * 1 teentje knoflook, * 3 el olijfolie, * 2 el komijn, * zout en peper

Bereiden: * Schil de uien en snijd ze in dunne ringen, * schil het teentje knoflook, * was de courgette en snijd in blokjes, * was de basilicum en hak fijn, *verwarmd de olijfolie in de tajine en fruit hierin de uienringen en knoflook ongeveer 5 min, * Haal de knoflook uit de tajine en voeg olijven, courgetteblokjes en aubergine toe, * giet er zoveel water bij dat de ingrediënten net onder water staan, * breng op smaak met zout en peper, * strooi er komijn op, * laat 30 min. met deksel erop koken op laag vuur, * bestrooi vlak voor het opdienen met de fijngehakte basilicum. (Tip: voeg 2 takjes tijm en 1 laurierblad toe)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Powered by: Wordpress